Data publicării:

Antony Blinken a ajuns în Irak, în încercarea de a detensiona situația din zonă

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a efectuat duminică o vizită neanunțată în Irak, în cadrul unui "turneu" în Orientul Mijlociu încercând să înlăture tensiunile după izbucnirea războiului între Israel și militanții palestinieni Hamas, declanșat luna trecută, relatează Reuters. 

După o vizită anterioară în Cisiordania, Blinken a aterizat la Bagdad duminică seara pentru prima sa vizită în țară în calitate de înalt diplomat al SUA și a purtat discuții cu premierul irakian Mohammed al-Sudani.

Washingtonul vrea să prevină un conflict regional mai larg și a intensificat discuțiile diplomatice cu țările regionale ale căror populații nu au fost de acord cu atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza. 

Blinken a aterizat pe aeroportul internațional din Bagdad, a îmbrăcat o vestă antiglonț și a călătorit cu elicopterul Black Hawk către Zona Verde, o rămășiță a ocupației americane a Irakului după invazia  din 2003. La reședința ambasadorului SUA, el a fost informat despre amenințările la adresa instalațiilor americane, înainte de a se îndrepta către biroul primului ministru.

Grupul Kataib Hezbollah susținut de Iran a emis un avertisment sâmbătă seara că vizita lui Antony Blinken va fi întâmpinată cu „o escaladare fără precedent”.

Atacul asupra trupelor americane, intensificat

Oficialii americani din Apărare susțin că atacurile cu rachete și drone asupra trupelor americane și ale coaliției s-au intensificat în Irak și Siria, de când atacurile mortale ale Hamas din 7 octombrie au declanșat o campanie militară intensă israeliană în Gaza.

Grupurile armate irakiene aliate cu Iranul au amenințat că vor lovi baze SUA cu rachete și drone dacă Washingtonul ar interveni pentru a sprijini Israelul împotriva Hamas în Gaza.

Al Sudani s-a angajat să-i captureze pe autorii atacurilor cu rachete asupra a trei baze militare din Irak care găzduiesc consilieri ai coaliției internaționale. Este vorba despre bazele Ain al-Asad din vestul Irakului, o bază militară din apropierea aeroportului internațional din Bagdad și Harir, în orașul Erbil, din nordul Irakului.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a emis un avertisment vineri, la sosirea Blinken în regiune, că prevenirea unui conflict regional depinde de oprirea atacului israelian asupra Gaza și a spus că există posibilitatea ca lupta pe frontul libanez să se transforme într-un război. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel