Data publicării:

Antonio Guterres (ONU) cere pace în Orientul Mijlociu și Ucraina. Solicitarea a fost făcută la Summitul BRICS

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere pace în Fâșia Gaza, Liban, dar și în Ucraina.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut pace în Fâșia Gaza, într-o intervenție care a avut loc în cadrul reuniunii de joi, la Kazan, a grupului BRICS cu țările din Sudul global, pledând în același timp pentru o ”încetare imediată a focului” și în Liban și în Ucraina, informează EFE, scrie Agerpres.

”Avem nevoie de pace peste tot. Avem nevoie de pace în Gaza, cu o încetare imediată a focului și o eliberare imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, a afirmat secretarul general al ONU în cadrul întâlnirii.

De asemenea, Antonio Guterres a apreciat necesară distribuirea ”eficientă” a ajutoarelor umanitare și realizarea de progrese ”ireversibile” pentru ”a se pune capăt ocupației israeliene” și în vederea implementării soluției celor două state.

”Avem nevoie de pace în Liban, cu o încetare imediată a ostilităților, avansând cu implementarea deplină a rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate” al ONU, a adăugat el.

Pace în Ucraina, după doi ani și jumătate de la invazia rusă

Antonio Guterres a cerut, de asemenea, pace și în Ucraina. ”O pace justă, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale”, a precizat secretarul general al ONU.

În contextul în care a solicitat, de asemenea, o reglementare a situației din Sudan, Guterres a cerut apărarea ”valorilor Cartei ONU, a statului de drept și a principiilor suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a tuturor statelor”.

În discursul său, secretarul general al ONU a reamintit cele patru provocări evidențiate în cadrul Summitului Viitorului (22-23 septembrie): finanțele, clima, tehnologia și pacea.

”Summitul Viitorului a marcat calea pentru consolidarea multilateralismului în vederea unei dezvoltări și a unei securități globale. Acum trebuie să transformăm cuvintele în fapte”, a subliniat el.

Joi, la Kazan, liderii Rusiei, Chinei, Iranului și Turciei au susținut necesitatea ajungerii la pacea în Fâșia Gaza și Liban, iar președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul de comiterea unui genocid și de epurarea etnică a poporului palestinian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel