Antonescu renunță la Parlamentul ”for de decizie”, după discuții cu delegația Comisiei de la Veneția
Președintele comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, anunță că renunță la sintagma ”for de decizie” al națiunii în definirea Parlamentului, urmând ca acesta să fie descris doar ca organism reprezentativ suprem și for de dezbatere.
”Există şi acum un articol în Constituţie care descrie, califică, Parlamentul României drept organismul reprezentativ suprem al poporului român. Am văzut că, din păcate, domnul Băsescu strecoară voit o confuzie afirmând că această Constituţie ar institui ca putere supremă Parlamentul, ceea ce este o minciună. Nimeni nu a vorbit de putere supremă, dimpotrivă, Constituţia vorbeşte în continuare chiar despre separaţia, echilibrul şi cooperarea loială a puterilor în stat.
Formula modificată reia vechea formulă din Constituţie, organismul reprezentativ suprem al poporului român şi adăugă forul de dezbatere şi decizie al naţiunii. O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul decizie ar putea să nască interpretări prea largi pentru că sunt tot felul de decizii, unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta cred că vom renunţa la termenul de decizie ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar, după aceea, care sunt prerogativele şi ale Parlamentului şi ale Guvernului şi ale preşedintelui şi ale altor instituţii”, a declarat Antonescu, citat de Agerpres, după discuții cu delegația Comisiei de la Veneția, aflată în vizită la București.
Antonescu a precizat că membrii delegației sosite în România nu au făcut observații fundamentale care să pună în discuție caracterul democratic al Constituției, respectarea refulilor fundamentale ale statului de drept sau standardele europene în materie ”pentru că, în fond, Comisia de la Veneţia cu asta se ocupă, nu se ocupă cu referendumul din 2009 sau cu alte lucruri autohtone”.
Președintele Senatului a mai declarat că se va ține cont de observațiile Consiliului Legislativ în ceea ce privește revizuirea Constituției, iar dacă se va decide la nivel politic amânarea referendumului, vor amânate și debaterele din Senat și Camera Deputaților, dependente direct de data referendumului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News