Antonescu, către FMI: Criza politică nu afectează această discuție
La începutul întâlnirii de marți cu delegația FMI, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a susţinut că actuala criză politică nu afectează discuţiile actualei echipe guvernamentale cu membriii misiunii şi nici angajamentele asumate de România.
Președintele interimar Crin Antonescu a ținut să sublinieze delegației FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene că vicepremierul Florin Georgescu este cel mai bun ministru, fiind convins că acesta le-a prezentat cu obictivitate întreaga situație economică a României.
"Sunt sigur că ştiţi totul despre situaţia economică a acestei relaţii cu Guvernul, aveţi cel mai bun ministru, tatăl şi mama al acesteia", a spus Antonescu la începutul discuţiilor, referindu-se la ministrul Economiei Florin Georgescu, citează Mediafax.
De asemenea, președintele interimar a menționat despre criza politică internă, însă a precizat că important este faptul că Guvernul își continuă programul politic, precum și angajamentele.
"Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie", a explicat Antonescu, care a precizat că, potrivit Constituției, nu el este șeful Guvernului.
"În al doilea rând, Constituţia României dă preşedintelui rolul reprezentativ şi politic. Preşedintele nu este şeful Guvernului, şeful Guvernului este prim-ministrul", a mai spus Antonescu, la începutul întâlnirii cu delegația comună a FMI, CE şi Băncii Mondiale, care se află la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.
Cea de-a șasea revizuire, prima condusă de noul șef al misiunii de evaluare a FMI, olandezul Erik de Vrijer, se va încheia pe 13 august.
În martie 2011, România a încheiat un acord de tip preventiv cu instituțiile financiare internaționale, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011: cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro, iar în urmă cu câteva săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România, care are la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News