Urmărește emisiunea live
Coincidențe între discuțiile Băsescu-Antonescu și scandalurile din USL
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
agerpres_5407078
agerpres_5407078

Președintele PNL, Crin Antonescu, a recunoscut că s-a întâlnit cu Traian Băsescu de două ori. În presă, circulau încă din luna decembrie zvonuri despre întâlnirile celor doi lideri politici. Crin Antonescu și Traian Băsescu s-ar fi întâlnit de trei ori în luna noiembrie a anului trecut, la începutul, la mijlocul și la sfârșitul lunii. Toate aceste momente au coincis cu scandaluri în USL, cu amenințări cu ruperea Uniunii, dar și cu primele declarații despre susținerea lui Crin Antonescu la prezidențiale de către Traian Băsescu. 

Prima întâlnire Băsescu-Antonescu: începutul lunii noiembrie 

Începutul lunii noiembrie, când ar fi avut loc una dintre întâlniri, a fost marcat de atacuri devastatoare ale lui Crin Antonescu la adresa premierului Victor Ponta. Într-un interviu pentru Realitatea TV, președintele Senatului și-a spus nemulțumirile despre premier. Crin Antonescu l-a acuzat atunci pe premierul Victor Ponta de colaboraționism cu Traian Băsescu, spunând că instituțiile considerate băsiste funcționează în interesul coabitantului Ponta. Liderul liberal și-a acuzat colegul de Uniune că a încălcat Constituția prin acordul de coabitare interinstituțional. Vezi aici atacurile liberalului la adresa colegului din USL.

Primul pas către Traian Băsescu

În 6 noiembrie, Crin Antonescu spunea: ”Nu intenționez ca Băsescu să mai fie ținta. Se cunoaște ce cred eu despre exercițiul său prezidențial, tema e tot mai puțin actuală”. Alfred Bulai a declarat atunci, pentru DC News, că acest tip de atitudine din partea lui Antonescu, constând în aparenta ignorare a președintelui, plasarea sa într-un plan lipsit de relevanță, a însemnat primul pas al președintelui PNL spre Băsescu.

A doua întâlnire: în jurul datei de 10 noiembrie

Antonescu nu mai este sigur de susținerea PSD pentru prezidențiale

În 8 noiembrie, apare o nouă afirmație care tulbură apele în USL. Crin Antonescu a declarat, cu privire la susținerea sa la prezidențiale de către PSD că ”fermitatea convingerii mele este egală cu fermitatea convingerii partenerilor mei”. El a adăugat că relația cu premierul Victor Ponta nu mai este "de o bucată de vreme, atât de apropiată, atât de caldă, dar o relaţie corectă a existat în permanenţă".

PSD anunță că participă pe liste separate la europene

În 9 noiembrie, este anunțat oficial că PSD și PNL vor merge pe liste separate la alegerile europene - "PSD a decis să participe în nume propriu la alegerile europene de la sfârşitul lunii mai 2014". În aceeași zi, Crin Antonescu avertizează că "fără PNL, în acest moment, nu există majoritate şi deci guvernare legitimă şi eficientă". El a acuzat calcule meschine ale unora din PSD și ale unora din PNL.

În 10 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat: "Dacă Crin va continua să vorbească de rău de PSD, probabil că se va întâmpla lucrul acesta (liderii locali ai PSD nu-l vor susţine – n.r.) şi eu sper să n-o facă. Eu sper să înţeleagă…".

Proiectul Roșia Montană a fost blocat

În 11 noiembrie, proiectul Roșia Montană a fost blocat. "Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final. Principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunţat Antonescu. Liderul PNL a adăugat că ”Acest proiect va fi respins”.

Băsescu anunță că-l susține pe Antonescu la prezidențiale. Liberalul: O analiză corectă

Tot în 11 noiembrie, Traian Băsescu a declarat, pentru prima oară, că-l susține pe Crin Antonescu la prezidențiale în turul doi, pentru că este de preferat unui plagiator. În 12 noiembrie, Crin Antonescu a spus că analiza președintelui este una corectă- "Aici nu putem spune niciodată, rar putem spune niciodată în politică, dar aici cred că e o analiză corectă. PSD singur în alegerile prezidenţiale are o problemă, s-a dovedit istoric. Dar nu e cazul".

Senatorul PSD Mircea Geoană îi avertizează pe Crin Antonescu că o alianță cu Traian Băsescu nu-i va aduce scaunul de la Cotroceni. Reacțiile PSD au continuat. Liviu Dragnea a precizat despre tandemul Băsescu-Antonescu că "le stă foarte bine".

În 13 noimebrie, premierul Victor Ponta anunță comisii de anchetă pentru terenul lui Băsescu de la Nana. Apar confictele între PC și PNL, Dan Voiculescu și Crin Antonescu au replici dure. Într-un final, în 17 noimebrie, liderul liberal susține că are nevoie de electoratul lui Băsescu, nu de Băsescu.

Comisia Nana cu privire la CEC Bank și noi atacuri ale lui Antonescu

În 18 noiembrie, apar noi atacuri ale liderului liberal. Crin Antonescu spune că Daniel Constantin este subordonatul premierului Victor Ponta. Liderul PC îi răspunde că dacă vrea să rupă USL, n-are decât. În aceeași zi, apar primele informații despre ancheta parlamentară cu privire la activitatea CEC Bank în contextul împrumutului acordat Ioanei Băsescu. Tot în 18 noiembrie, Antonescu susține că oamenii din servicii pun presiune să candideze Ponta la prezidențiale. Deja apar comparații PSD-PNL. Liderul liberal susține: "Am 32% intenții la vot (n.r. pentru prezidențiale). Ponta are 24% sau 25%".

A treia: sfârșitul lunii noiembrie, întâlnire confirmată de Crin Antonescu

Comisia Nana, motiv de scandal în USL

În 20 noiembrie, PNL anunță prin vocea liderului deputaților liberali, George Scutaru, că nu și-a dat acordul pentru alcătuirea unei comisii parlamentare speciale care să verifice tranzacția cu terenuri din comuna Nana. Premierul Victor Ponta spunea că a vorbit cu liderii grupurilor parlamentare ale partenerilor din USL, dar și cu președintele PNL, Crin Antonescu, despre înființarea unei astfel de comisii. Are loc o întâlnire de urgență la vârful USL cu privire la acest subiect.

Ilie Sârbu declară: "Pentru mine e surprinzător un fapt: de ce tocmai în cazul domnului Băsescu avem această reținere? Ni se reproșa nouă că avem o înțelegere cu Băsescu și acum, deodată, se schimbă cu 180 de grade situația”. Scandalul din USL pe tema Comisiei Nana continuă și Crin Antonescu susține că poate să rămână și singur.

În 21 noiembrie, Băsescu anunță, din nou, că-l va susține pe Antonescu la prezidențiale. În aceeași zi, Crin Antonescu anunță amânarea unei decizii cu privire la comisia pentru terenul lui Băsescu.

În 29 noiembrie, Traian Băsescu a efectuat o vizită la Chișinău. În momentul în care președintele s-a dus în Republică, Crin Antonescu își anunțase deja vizita pentru 4 decembrie.

"Cu domnul Băsescu, în afara prilejurilor de învestiri, m-am mai întâlnit de două ori, în chestiuni de politică externă. M-am întâlnit de două ori: când mergeam în Republica Moldova, am spus că asemenea chestiuni trebuie discutate, pe chestiuni de politică externă. Am discutat şi pe o chestiune de securitate naţională”, a spus preşedintele PNL.

Deși Crin Antonescu a declarat, joi, că s-a întâlnit la sfârșitul lui noiembrie cu Traian Băsescu, în acele momente, președintele Senatului a spus despre întâlnire "Doamne ferește!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel