Antitrust: Comisia Europeană dă în judecată gigantul american Google
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Comisia Europeană dă în judecată gigantul Google, pe care îl acuză că și-a folosit poziția dominantă pentru a favoriza propriile servicii și nu numai. Anunțul va fi făcut miercuri de comisarul european responsabil cu politicile în materie de Concurență, Margrethe Vestage, spun două surse citate de The New York Times . Acțiunea împotriva Google va fi cel mai mare proces antitrust de la cazul Microsoft, când UE a făcut un demers similar.

UPDATE 13:30 - Comisarul european Margrethe Vestage a acuzat formal Google de abuzare a poziției dominante în sectorul căutărilor pe internet. "Dacă investigația va confirma preocupările noastre, Google va suporta consecințele legale și va trebui să-și schimbe felul în care face afaceri în Europa", a spus politicianul danez. 

________

Informații despre investigațiile Comisiei Europene în ceea ce privește practicile Google nu sunt de dată recentă, conflictul dintre Bruxelles și compania americană derulându-se de aproape 5 ani.

Google acoperă în UE aproape 90% din cota de piață a serviciilor de căutare online. Dacă UE va avea câștig de cauză în disputa cu Google, gigantul american ar putea fi obligat să plătească o amendă imensă și să-și schimbe practicile pentru a permite competitorilor mai mici, precum Yelp, să-și întărească profilul.

Reprezentanții Google au refuzat să comenteze o potențială acțiune a Comisiei Europene. Însă, într-un memo intern, publicat în premieră de site-ul Re/code, compania își informează angajații că UE va face o plângere privind modul în care Google afișează rezultatele căutărilor, în special în cazul cumpărăturilor. Totodată, americanii se așteaptă ca autoritățile europene să deschidă o investigație împotriva Android, software-ul Google folosit de majoritatea telefoanelor inteligente (smartphones, in engl.) de pe piață.

Comisia Europeană: Nu vă putem proteja de spionajul Facebook

"Apărarea noastră este foarte puternică, cu argumente solide mai ales când vine vorba de servicii mai bune pentru utilizatori și competiție sporită", spune memo-ul. "Cu alte cuvinte, consumatorii au multe opțiuni - și aleg dintre acestea. Și multe, multe alte companii au afaceri de telefonie mobilă - inclusiv Apple, cea mai valoroasă companie din lume".

Deocamdată nu este clar care sunt acuzațiile specifice ale Comisiei Europene împotriva Google, dar conflicte asemănătoare există la Bruxelles și cu alți giganți americanil precum Amazon, Facebook sau Apple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel