Antibiotice pe rețetă specială. Prof. dr. Dumitru Lupuleasa: Oamenii înghit antibiotic din carnea de pui, de vită.... Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine gândită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor, a vorbit despre propunerea eliberării antibioticelor în baza unei rețete speciale.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa afirmă că propunerea ministrului Sănătății Alexandru Rafila, cu privire la eliberarea antibioticelor pe baza unei rețete speciale, ”trebuie bine gândită”, iar în acest moment o consideră ”puțin excesivă” și cu riscul de a împiedica accesul pacienților la antibiotic, a acelora care chiar au nevoie de astfel de tratamente.

”Este o propunere pe care dl ministru a lansat-o. Eu aș îndrăzni să spun că ar trebui să facem o analiză un pic mai serioasă, în ideea că, da, ne dorim micșorarea consumului de antibiotice nerațional utilizate. Acesta este un aspect.

Dar, a introduce un nou tip de rețetă cred că este o măsură, care este puțin excesivă, în momentul de față. Adică ar trebui să încercăm să conștientizăm populația și, evident, toți lucrătorii din sistemul sanitar asupra pericolului la care se expune fiecare utilizator fără o prescripție corectă de antibiotic.

Revenind la prescriere, avem deja experiență cu rețete speciale pentru psihotrope, și a fost destul de complicat să introducem pe lângă rețeta simplă, rețeta compensată, rețeta pentru psihotrope și acum o să fie și rețeta pentru antibiotice.

Administrativ este un disconfort. Nu suntem împotriva acestei soluții, dar cred că trebuie bine gândită să vedem dacă nu cumva această măsură, prin care dorim să ajungem la un consum rațional de antibiotice, să nu împiedicăm accesul pacienților la antibiotic într-o perioadă în care au nevoie”, a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, în exclusivitate, pentru DC Medical.

De altfel, acesta a explicat o situație similară, când pacienților ce aveau nevoie de medicamente psihotrope li se eliberau aceste produse în baza unei rețete speciale, ”verzi”, și care au complicat lucrurile.

”Îmi aduc aminte și momentul în care s-au introdus rețetele verzi pentru psihotrope și a fost o perioadă de câteva luni în care colegii medici nu știau că trebuie scrise pe rețete verzi, pacientul se supăra când era refuzat la farmacie, că trebuia să meargă din nou la medic să îi scrie pe altă rețetă. Adică lucrurile se complică puțin."

Citește mai departe pe dcmedical.ro >>

- Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel