Data publicării:

Antena 3 şi B1 TV, amendate de CNA

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
CNA - SEDINTA
CNA - SEDINTA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze Antena 3, cu 10.000 de lei, şi B1 TV, cu 5.000 de lei, pentru modul dezechilibrat şi lipsit de imparţialitate în care au reflectat, în perioada 24 - 29 iulie, referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe reclamaţii referitoare la modul în care posturile de televiziune şi radio au reflectat, în perioada 24 - 29 iulie, referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu.

Au fost înregistrate 50 de reclamaţii din Bucureşti şi alte 6 în teritoriu, cele mai multe dintre situaţiile semnalate fiind considerate încălcări ale articolelor 1, 7 şi 8, alineatul a, din Decizia CNA nr. 586 din 10 iulie 2012 pentru reflectarea pe posturile de radio şi de televiziune a referendumului privind demiterea preşedintelui României.

"Câtă vreme tu inviţi un ziarist să emită opinii pro-demitere, era obligatoriu să inviţi un alt ziarist care să emită opinii împotriva demiterii", a susţinut Narcisa Iorga, în timpul ședinței

"Nu toate aspectele pot fi reglate la nivel de farmacie", a spus, în schimb, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, făcând astfel referire la chestiunile de nuanţă care stabilesc dacă un mesaj este politic sau nu.

O situaţie privind difuzarea de spoturi cu îndemn de participare la referendum - "Învinge nesimţirea! Vino la vot!", "Învinge nedreptatea! Vino la vot!" - s-au semnalat în cazul televiziunilor Antena 1 și TVR

Potrivit lui Ioan Onisei, cele două posturi de televiziune menţionate au încalcat articolul 7 din Decizia CNA nr. 586, care prevede că "pe perioada campaniei pentru referendum nu pot fi difuzate spoturi sau clipuri care prezintă, în sens negativ sau pozitiv, un partid, un om politic ori un mesaj politic".

Pe de altă parte, CNA a analizat şi emisiunile de la Antena 3. În cazul Antena 3 au venit, numai pentru zilele de 28 şi 29 iulie, opt reclamaţii, susţin membrii Consiliului. Au fost reclamate emisiunile "Sinteza zilei" (din 23 iulie), când fostul ministru Alexandu Athanasiu l-ar fi ameninţat direct pe Traian Băsescu, "La ordinea zilei" (din 25 iulie) şi "Vorbe grele" (din 27 iulie), în care a fost invitat Aliodor Manolea. În cazul emisiunii "Vorbe grele", reclamaţia transmisă CNA face referire la încălcarea de către Aliodor Manolea a codului deontologic prin dezvăluirea de date confidenţiale despre un fost pacient - Manolea a povestit în emisiune diferite aspecte despre colaborarea sa cu preşedintele Traian Băsescu.

Şi episodul "Vila Dante", intens mediatizat în 29 iulie la Antena 3, i-a adus postului o serie de reclamaţii. "Singurul lucru relevant acolo este limbajul injurios, dat ca atare la prima difuzare a reportajului, fără a fi scos la difuzările ulterioare", a spus Răsvan Popescu, făcând referire la modul în care postul de televiziune a ales să prezinte, în repetate rânduri, injuriile aduse Ioanei Băsescu de cei care au vizitat respectivul imobil.

Opinia lui Răsvan Popescu a fost contrazisă de Ioan Onisei şi Narcisa Iorga, care au susţinut că în cazul emisiunilor Antenei 3 din 28 şi 29 iulie au fost încălcate atât articolul 8, alineatul b, care prevede că "de la încheierea campaniei pentru referendum şi până la ora închiderii urnelor sunt interzise: (b) dezbateri şi comentarii privind desfăşurarea campaniei pentru referendum", cât şi articolul 1, alineatul 1, potrivit căruia "reflectarea evenimentelor legate de referendum trebuie să respecte obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine", din Decizia CNA nr. 586.

"Avem de-a face, în cazul acesta, ori cu o mare lipsă de profesionalism, ori cu rea-credinţă", a spus Ioan Onisei.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a afirmat: "În contextul boicotului, anunţarea prezenţei la vot era un fel de exit poll anunţat din oră în oră".

Ţinând cont de aceste aspecte, Christian Mititelu, membru al CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 10.000 de lei. Propunerea sa a fost votată, după două ore de dezbateri aprinse, de 7 dintre cei 10 membri ai CNA prezenţi la şedinţa de marţi.

CNA a decis şi amendarea postului B1 TV, cu 5.000 de lei, pentru dezechilibre în reflectarea referendumului privind demiterea preşedintelui Băsescu. Sancţiunea a fost aplicată cu acelaşi număr de voturi ca şi în cazul postului Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel