Antonio Guterres (ONU): Câștigurile companiilor de petrol și gaze sunt imorale și trebuie impozitate
Pentru secretarul general Guterres, taxele ar trebui folosite ”pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în aceste vremuri dificile”.
”Este imoral pentru companiile de petrol și gaze să obțină câștiguri record din această criză energetică care afectează cei mai săraci oameni și comunități și are un cost uriaș pentru climă”. Atacul dur vine de la secretarul general al Națiunilor, António Guterres, care a cerut guvernelor să impună taxe mai mari pentru a fi alocate fondurilor pentru cei mai nevoiași.
Cele mai mari două companii petroliere din SUA, Exxon Mobil Corp XOM.N și Chevron Corp CVX.N, UK Shell și TotalEnergies din Franța au câștigat împreună aproape 51 de miliarde de dolari în ultimul trimestru, aproape dublu față de cât câștigase grupul în ultimul trimestru a anului precedent.
”Cer tuturor guvernelor să impoziteze aceste câștiguri excesive și să folosească aceste fonduri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în aceste vremuri dificile. Și îndemn oamenii din întreaga lume să trimită un mesaj clar industriei combustibililor fosili și susținătorilor lor: acest act grotesc pedepsește cei mai săraci și cei mai vulnerabili oameni”, a spus el ieri la o conferință ONU pentru prezentarea raportului ”Global Crisis Response Group” privind criza energetică, potrivit Europa Today.
Președintele american Joe Biden a declarat în iunie că Exxon și alte companii câștigau ”mai mulți bani decât Dumnezeu” într-un moment în care prețurile combustibililor de consum au crescut la cote record.
Luna trecută, Marea Britanie a adoptat o taxă de 25% pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului. Parlamentarii americani au dezbătut o idee similară.
Guterres a spus că războiul Rusiei în Ucraina și colapsul climatic alimentează o criză globală alimentară, energetică și financiară.
„Multe țări în curs de dezvoltare - înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se luptă pentru a-și reveni din pandemia de Covid-19 - ar putea ajunge în la limită”, a spus el. ”Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară nevătămată”.
Războiul este profitabil pentru unii: Două companii de petrol și gaze și-au triplat câștigurile în ultimele trei luni
Gigantul britanic de petrol și gaze BP a dezvăluit că în cel de-al doilea trimestru a înregistrat câștiguri record. Acestea s-au triplat până la maximul din ultimii 14 ani, BP reușind să se alăture astfel rivalului Shell.
Gigantul petrolier a înregistrat profituri de până la 8,5 miliarde de dolari, mult mai mult decât se aștepta, în cele trei luni până la 30 iunie, față de 2,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.
BP a încurajat investitorii cu o creștere cu 10% a dividendului distribuit acționarilor și o creștere a planului de răscumpărare de acțiuni cu încă 3,5 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii septembrie.
Rezultatul vine în condițiile în care gospodăriile britanice se luptă să facă față creșterii facturilor și furia față de profiturile masive de la companiile petroliere și energetice crește
Pe măsură ce invazia rusă progresează, analiștii au prezis că facturile anuale de energie ale Regatului Unit ar putea crește la 3.850 de lire sterline în timpul iernii, de trei ori mai mult decât au plătit la începutul anului 2022.
Shell, profituri record de 10 miliarde de lire sterline
Săptămâna trecută, Shell a înregistrat profituri trimestriale record de aproape 10 miliarde de lire sterline între aprilie și iunie, în timp ce proprietarul British Gas a realizat profituri operaționale de 1,3 miliarde de lire sterline, majoritatea provenind din divizia sa de foraj de petrol și gaze, potrivit Europa Today.
Săptămâna trecută, Shell și Total din Franța au declarat că vor oferi acționarilor miliarde de dolari în răscumpărări de acțiuni și dividende. De asemenea, BP a avertizat că prețurile la energie nu sunt de așteptat să scadă în timpul verii, așteptându-se că prețurile țițeiului și gazelor vor rămâne ridicate în trimestrul al treilea din cauza întreruperilor de aprovizionare din Rusia.
Partidul Laburist din Beirannian a cerut Guvernului britanic să anuleze scutirile fiscale pentru companiile de petrol și gaze din Marea Nordului care au fost oferite în mai.
Jacob Rees-Mogg, ministrul Oportunităților pentru Brexit, a respins ideea: ”Nu sunt în favoarea unor taxe neașteptate. Industria energetică este extrem de ciclică. Trebuie să ai un sector petrolier profitabil, ca să poată investi în extracția de energie.”
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News