ANRE majorează tarifele de transport la energia electrică. Mircea Coşea, avertisment: Preţurile vor creşte foarte mult, facturile la fel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
ANRE a decis majorarea tarifelor de transport la energia electrică cu 15% din 1 ianuarie 2022. Analistul economic Mircea Coşea trage un semnal de alarmă şi spune că, în situaţia de faţă, categoria de consumatori vulnerabili va suferi modificări, dar şi că românii ar putea să ajungă mai rău ca în comunism în ceea ce priveşte consumul. 

Tariful de transport al energiei electrice, perceput de Transelectrica, va creşte cu 15% de la 1 ianuarie 2022, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE), postat pe site-ul instituţiei.

Astfel, tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice va creşte de la 20,55 lei pe MWh, la 23,69 lei pe MWh.

"Urmare a analizei datelor transmise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' SA, ANRE a efectuat, conform prevederilor Metodologiilor I şi II, calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport al energiei electrice pentru anul 2022, corecţiile aferente anului 2020, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de transport al energiei electrice) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorul de transport şi sistem le vor înregistra în anul 2022", se arată în nota de fundamentare, conform Agerpres. "Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor pentru anul 2022 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor şi analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor aferente serviciului de sistem", mai spun reprezentanţii ANRE. 

Mircea Coşea, semnal de alarmă: Facturile, 60% din venituri 

"Ceea ce face ANRE-ul este o chestiune pe care eu o înţeleg foarte greu sau aproape deloc. Pentru că ANRE-ul este o parte a statului român, a Guvernului. Ar fi trebuit să se încadreze în măsurile luate de Guvern şi Parlament, care se refereau la plafonarea tarifelor, a preţurilor, şi la compensarea cheltuielilor. La data la care s-au luat măsurile, presupun că ANRE-ul a venit cu o informare foarte corectă asupra modului cum vor evolua preţurile. Dacă ulterior a venit cu această ridicare a tarifelor, pentru mine este de neînţeles. Asta pune în discuţie însăşi hotărârea pe care Guvernul şi Parlamentul a luat-o prin legea consumatorului vulnerabil. 

Preţurile vor creşte foarte mult, facturile la fel. Nu mai există garanţii că tot ceea ce s-a promis se va respecta, din punct de vedere al protejării unor categorii de consumatori, care azi nu mai sunt doar cei vulnerabili prin venituri mici. Scara de consumator vulnerabil începe să fie urcată la venituri mai mari, după părerea mea, până la 3000-3500 lei pe lună. În condiţiile astea, preţurile la facturi vor fi aproximativ 60% din venituri. Ce mai rămâne nu mai acoperă traiul zilnic. Situaţia se agravează şi o spun încă o dată, nu înţeleg de ce ANRE-ul face aşa ceva.", a declarat profesorul Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

CITEŞTE ŞI Atenție, v-ați putea trezi cu DOUĂ FACTURI la energie electrică în luna decembrie

"Vom ajunge mai rău ca în comunism"

"După părerea mea, ceea ce credeam noi că este o rezolvare pare a fi o chestiune mai neclară şi mai defavorabilă cetăţenilor. În viitoarele luni, concluzia mea este că dacă va veni frigul vom avea situaţii îngrozitoare la nivelul populaţiei sărace. Această populaţie se va autocenzura la consum de electricitate, căldură, apă caldă, iar calitatea vieţii se va deteriora în România mai ceva ca pe vremea comunismului. Vom avea pierderi, poate chiar pierderi de vieţi omeneşti, vor fi cheltuieli medicale foarte mari. Unii oameni sunt singuri, nu vor face faţă", a mai precizat analistul economic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel