ANRE, amenzi de milioane pe baza ordonanţei pe energie. Avertisment pentru furnizori: Noua ordonanţă, sancţiuni mai dure. Amenzi din cifra de afaceri
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Burak Kebapci de la Pexels
Fotografie creată de Burak Kebapci de la Pexels
ANRE a aplicat amenzi de milioane de lei pe baza ordonanţei pentru energie care se aplică de la 1 noiembrie 2021, dar avertizează companiile că, odată cu intrarea în vigoare a noii ordonanţe, sancţiunile vor fi chiar mai dure. 

”Controalele nu s-au încheiat şi nu se vor încheia. Vor continua pe tot timpul aplicării ordonanţei actuale, şi a celei viitoare. În ceea ce priveşte ordonanţa aflată acum în vigoare, au fost efectuate 78 de acţiuni de control, privind modul de aplicare a ordonanţei de la 1 noiembrie. Au fost date amenzi pe energie electrică de 200.000 lei, iar pe gaze naturale de 1,27 milioane lei. Au mai fost 13 acţiuni de control privind obligaţia furnizorilor de a răspunde la solicitări şi de a transmite deconturi. În urma acestor 13 acţiuni suplimentare au rezultat amenzi pe partea de energie de 1,78 milioane lei, iar pe partea de gaze naturale 1,14 milioane lei. 

În continuare, sunt acţiuni de tip supraveghere, dar şi acţiuni de tip inspecţie. Vor continua. În acest context, vreau să amintesc tuturor că noua ordonanţă prevede un articol de sancţiuni destul de dur. Mă refer la sancţiuni care prevăd amenzi din cifra de afaceri pentru nerespectarea prevederilor de acolo. Vom fi foarte atenţi cu respectarea acestor clauze. În principal, vom urmări ca niciun furnizor să nu transfere către clientul final un preţ mai mare de achiziţie decât cel pe care l-a plătit el. 

În noua ordonanţă, există mecanisme de control al formării preţurilor, în ceea ce priveşte componenta de achiziţie, costurile de furnizare şi structura de preţ. Toate sunt cu caracter limitat şi au în vedere temperarea preţurilor şi trecerea peste perioada de criză”, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, director general Piaţa de Energie, din cadrul ANRE, la dezbaterea Criza energetică - soluții la problemele momentului, organizată de DC MEDIA GROUP. 

Cum a abordat Vestul schema de ajutor pentru consumatori în criza energiei. Ion Lungu, AFEER: Așa ar fi fost corect și normal

"Principalii actori din piața de energie din România ar putea să transmită o serie de idei decidenților mai ales că fiecare dintre noi exprimă un punct de vedere legat strict de activitatea sa", a debutat în dezbatere Ion Lungu.

”Este foarte important faptul că noua ordonanță aduce unele îmbunătățiri, însă, din punctul nostru de vedere, nu rezolvă în totalitate problemele. Principala lipsă pe care o văd eu la abordarea situației actuale este faptul că se caută soluții pe perioade scurte sau medii fără însă a se umbla la cauzele care au condus la această criză și mă gândesc aici la faptul că trebuie să avem în vedere chiar una din ideile care s-au dezvoltat în Consiliul European care spunea că este necesară o coordonare cu părțile participante pentru diminuarea creșterii prețurilor", continuă directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel