Data publicării:

ANRE amendează ENGIE România pentru facturarea incorectă a gazelor naturale. Controale extinse și la furnizorii de energie electrică

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ca urmare a unei serii de controale atât la furnizorii de gaze naturale cât și la cei de energie electrică, ANRE a aplicat mai multe sancțiuni.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a desfășurat, în perioada 25 octombrie 2023 – 25 iunie 2024, o serie de controale riguroase la furnizorii de gaze naturale licențiați, inclusiv la ENGIE ROMÂNIA S.A., E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L. Scopul acestor acțiuni a fost verificarea modului în care aceste companii au respectat reglementările în vigoare privind facturarea consumului de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2023 – 30 septembrie 2023.

Controalele au urmărit conformitatea cu prevederile articolului 16 litera e) din Condițiile-cadru asociate licenței pentru furnizarea gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 64/2018, și cu articolul 2 alineatul (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, care reglementează măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale.

În urma finalizării controalelor, ANRE nu a găsit încălcări ale reglementărilor la E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L. Cu toate acestea, la ENGIE ROMÂNIA S.A., s-au constatat nereguli semnificative. Compania a emis facturi către anumite categorii de clienți non-casnici pentru consumul de gaze naturale din perioada 1 iunie 2023 – 30 septembrie 2024, fără a respecta obligația de a aplica prețul final minim. Potrivit OUG nr. 27/2022, furnizorii sunt obligați să factureze la prețul cel mai mic dintre prețul maxim reglementat, prețul contractual și prețul final calculat conform unor articole specifice.

Pentru aceste abateri, ENGIE ROMÂNIA S.A. a fost sancționată cu o amendă contravențională în valoare de 320.000 lei. În urma sancțiunii, compania a luat măsuri pentru a corecta situațiile neconforme, emițând facturi corectate și returnând clienților sumele încasate eronat.

Paralel, între 8 noiembrie 2023 și 5 august 2024, ANRE a extins controalele și la furnizorii de energie electrică licențiați, printre care ELECTRICA FURNIZARE S.A., PPC ENERGIE MUNTENIA S.A. (fostă ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.), PPC ENERGIE S.A. (fostă ENEL ENERGIE S.A.), E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A., și PREMIER ENERGY FURNIZARE S.A. (fostă CEZ VÂNZARE S.A.).

Aceste controale au avut ca tematică verificarea conformității cu obligațiile legale prevăzute la articolul 1 alineatul (1) literele c) – g) din OUG nr. 27/2022, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 octombrie 2023. Până la această dată, ANRE nu a identificat încălcări ale reglementărilor la niciunul dintre furnizorii verificați. Cu toate acestea, controlul la PPC ENERGIE S.A. nu a fost încă finalizat, rezultatele urmând să fie comunicate în cursul lunii august 2024.

Conform legislației în vigoare, sumele provenite din amenzile aplicate de ANRE se constituie integral ca venituri la bugetul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel