Data actualizării:
Data publicării:

ANPC pare că vrea să-și facă reclamă distrugând un reper al României. După ciuma lu' Covid, vine ciuma lu' partid

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Intercontinental
Intercontinental

Știrea că un reper al anilor '70 este la un pas să fie închis definitiv ar trebui să revolte pe multă lume.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea definitivă a Hotelului Intercontinental în urma controalelor succesive care s-au soldat cu amenzi totale de 100.000 de lei.

După ciuma lu' Covid, vine ciuma lu' partid. ANPC amendează în stânga și în dreapta doar ca să-și facă reclamă... de dragul partidului

Jurnalistul Val Vâlcu a spus că nu poți să vii, după doi ani de pandemie, să distrugi un reper al Bucureștiului, după 24 luni de restricții în care toată lumea a fost afectată, cu atât mai mult HoReCa.

Ce au făcut comisarii de la Protecţia Consumatorilor pare o manevră. De ce? Pentru că, în primul rând, vorbim de Hotelul Intercontinental, un simbol al Bucureștiului.

În al doilea rând, să vii cu astfel de propuneri, după doi ani de pandemie în care toți operatorii din turism au avut mari probleme, pare cel puțin ciudat.

Chiar și numai să menții acest hotel în viață este o mare reușită. E de mirare că nu a fost demolat să se facă o clădire de birouri în locul său. Să vii, după pandemie, și să te lauzi public că distrugi un simbol este... nesimțire. Să te duci peste firmele românești și să le lovești până le termini... doar ca să îți faci reclamă... este revoltător.

Nu ne putem imagina ce a însemnat doi ani fără clienți la un astfel de mamut. Nu vorbim de orice hotel. Vorbim de un reper, așa cum am mai spus. Orice român a auzit de Intercontinental. 

Hotelul Intercontinental este primul hotel de 5 stele construit în România și una dintre cele mai înalte clădiri ale Capitalei

Clădirea a fost construită între anii 1968 - 1970, după planurile arhitecților Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, I. Moscu, și este una dintre cele mai înalte clădiri din oraș și din România. Pentru mult timp (până în 1989, când apare "Casa Poporului" - azi, Palatul Parlamentului) a fost cea de-a doua cea mai înaltă clădire din București, după Casa Scânteii. La etajul al 19-lea, se află Apartamentul Imperial, devenit cunoscut în 1979 când în acest apartament s-au filmat scene pentru filmul Nea Mărin miliardar. Apartamentul cu o suprafață de 240 mp dispune de două dormitoare și oferă o vizibilitate unică spre Piața Universității. Mobila ce utilează acest apartament este albă din lemn de nuc, poleită cu aur și obiecte de iluminat din sticlă de Murano. Cu cele 24 de etaje ale sale, hotelul înalt de 77 de metri avea o formă ce oferea oaspeților o panoramă unică.

VEZI ȘI: Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea definitivă a Hotelului Intercontinental în urma controalelor succesive care s-au soldat cu amenzi totale de 100.000 de lei.

'Nici după trei controale succesive ale ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, n.r.), Intercontinental nu a reuşit să remedieze neregulile. Concluzia - 100.000 lei amendă şi posibilitatea închiderii hotelului', se arată într-un comunicat al instituţiei transmis luni. Echipe ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) au realizat o acţiune de control, pe 19 mai 2022, la Compania Hotelieră Intercontinental România SA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi s-au dispus măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor la care s-au înregistrat nereguli, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor a bucătăriei, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor a 10 camere verificate şi a centrului SPA şi propunerea sancţiunii complementare de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni, se precizează în documentul citat.

Abaterile de la legislaţie constatate de comisarii CPCMB au fost:

utilizarea unor produse din carne şi peşte fără elemente de identificare şi caracterizare şi dată limită de consum, elemente fără de care nu se poate stabili conformitatea acestora; utilizarea unor produse refrigerate cu data durabilităţii minimale schimbată o altă dată de expirare (produse cărora li s-a schimbat starea termică prin congelare); folosirea, atât în blocul alimentar, cât şi în minibarurile din camere, a unor produse cu data limită de consum depăşită; existenţa unor preparate finite calde depozitate la temperatura mediului ambiant sau în spaţii frigorifice, fără respectarea condiţiilor de temperatură, conform legii; utilizarea, la bucătărie, a unor legume cu modificări organoleptice, precum şi a unor produse congelate, cu arsuri de congelare; nerespectarea vecinătăţilor produselor alimentare, în spaţiile frigorifice, precum şi depozitarea băuturilor direct pe paviment; existenţa unor condiţii igienice necorespunzătoare atât în camerele de hotel, cât şi în centrul SPA; lipsa informaţii privind utilizarea electronicelor; condiţii deficitare de amenajare a spaţiilor de cazare, care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea consumatorilor (tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate, geamuri crăpate, protecţia unei trepte de la scara de acces la saună deteriorată).

În ziua următoare, au fost verificate măsurile dispuse către operatorul economic cu o zi înainte şi, în urma constatării faptului că deficienţele nu au fost remediate în totalitate (condiţiile igienice şi de amenajare deficitare din camere, precum şi utilizarea produselor alimentare expirate fiind în continuare întâlnite de echipa de control), comisarii CPCMB au decis extinderea verificării la toate camerele libere ale hotelului. Ca atare, sancţiunile adăugate sau rămase în vigoare în a doua zi de control au fost alte 4 amenzi contravenţionale în valoare de 35.000 lei, menţinerea măsurii de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru bucătărie, centrul SPA şi 10 camere de cazare, cărora li s-au adăugat încă 20 de camere (măsura aplicându-se, în total pentru 30 de camere), precum şi propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat o zi mai târziu, comisarii constatând din nou neîndeplinirea măsurilor şi găsind, în continuare materii prime expirate, în spaţiul de depozitare al produselor alimentare, preparate finite neetichetate, materii prime congelate cu data limită de consum schimbată, preparate gata montate pe farfurii pentru a fi servite, deşi bucătăria era oprită de la funcţionare şi două camere oprite de la funcţionare, ocupate.

'Ca atare, a mai fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare totală de 15.000 lei - ajungându-se, astfel, la un total de 100.000 lei, amenzi, - şi s-a propus sancţiunea complementară de închidere definitivă a hotelului', se precizează în comunicatul ANPC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel