Anomalie pe piața imobiliară cu prețurile la apartamente, mai ales pentru românii din diaspora. Chirica: Și atunci... oamenii își fac altfel calculele privind întoarcerea în țară
Există o anomalie privind prețurile în România versus în alte țări, mai ales când vorbim despre apartamente.
Sunt țări în care apartamentele sunt mai ieftine decât în România. În cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora? O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României (ediția a II-a)” organizată de DC News, DC News TV și Știri Diaspora, Mihai Chirica, primarul Iașului, a vorbit despre acest subiect.
Edilul a spus că salariile românilor, în multe domenii, au devenit comparabile cu cele din străinătate, doar că intervine o problemă mare: prețurile sunt de neoprit.
„România nu își poate permite să plătească toate cele peste patru milioane de români care au părăsit granițele țării pentru a se întoarce aici. Dar România trebuie să facă tot posibilul pentru a stopa acest fenomen al plecării oamenilor. Migrația reprezintă un fenomen. Dorința mea, ca primar, este să stăvilesc acest lucru și să ofer un confort rezonabil apropiat de confortul occidental în care să găsești toate serviciile publice, adică tot ce vezi în afara țării să găsești și aici.
Prin măsurile luate de Guverne în ultima perioadă, nivelul de salarizare a devenit oarecum comparabil cu țări din Vestul Europei, mai ales pentru anumite profesii. Un ospătar în Milano nu câștigă cu mult mai mult decât un ospătar în Constanța, București, Iași sau Oradea. Sunt foarte apropiate salariile. Capacitatea de a-ți acumula o sumă de bani necesară pentru a-ți strânge bani de casă în România este mai mare decât în Occident.
Dar cred că un lucru pe care nu îl mai putem stăpâni noi, ca autorități locale, este creșterea alarmantă a prețurilor într-o manieră care, din punctul meu de vedere, nu are niciun fel de analiză economică obiectivă și afli că... un apartament cu două camere în Spania, Portugalia, Grecia sau alte țări din Vest sau în apropierea Vestului este mai ieftin decât un apartament cu două camere în Cluj, București, Iași, craiova sau Constanța.
Și atunci... oamenii își fac altfel calculele privind întoarcerea în România...”, a zis Mihai Chirica primarul Iaşului.
Vedeți mai multe aici:
ȘtiriDiaspora.ro a organizat în sistem hibrid a doua ediție a dezbaterii din cadrul proiectului "VEȘTI BUNE DE ACASĂ" în data de 29 septembrie 2023. Evenimentul a fost transmis pe platformele: DC News, DC News TV și Știri Diaspora și pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale acestora.
Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News