Data publicării:

Anomalie în Oceanul Atlantic. Expert în fenomene meteo extreme: ”E misterios”. Urmează ierni cu mai multă zăpadă în Europa

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

O anomalie din Oceanul Atlantic va duce la ierni mai geroase și cu mai multă zăpadă în Europa. În vreme ce lumea întreagă se încălzește, aici vine frigul!

Cold Blob sau Atlantic Blob este o anomalie remarcată în Oceanul Atlantic care ar putea să aducă ierni mai reci și mai multă zăpadă în Europa. Fenomenul încetinește curentul Golfului, fluxul temperat care atenuează iernile din Europa de Vest. În timp ce întreaga planetă se încălzește, această parte a Oceanului Atlantic de Nord se răceşte. Realitatea este că circulația se schimbă, iar dacă această tendință ar continua în următorii câțiva ani, ar putea avea repercusiuni importante asupra climei europene, care s-ar putea confrunta cu ierni mai aspre cu foarte multă zăpadă.

”O anomalie mult mai accentuată față de ce prognozau modelele”

 

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a spus, la Digi24: ”Această anomalie este o încetinire a circulației calde din Oceanul Atlantic de Nord care este mult mai accentuată față de ceea ce prognozau modelele. E destul de misterios, nu avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă, ci există diferite studii, unele care indică o influență a schimbărilor climatice, altele o variabilitate naturală în ceea ce privește încetinirea acestei circulații, care, de fapt, este un transport al unui curent cald de la suprafața Oceanului Atlantic, care face ca regiunea din Vestul Europei - Marea Britanie, Irlanda - să fie mult mai temperată comparativ cu regiuni asemănătoare de la aceeași latitudine. Acest curent al Golfului, în istoria Pământului, a fost destul de instabil, au existat schimbări bruște, reflectate în schimbări climatice”. 

Posibila explicație științifică a fenomenului misterios

Expertul are și o explicație în acest sens: ”Întrebarea este dacă această creștere cu 1 grad - 1,5 grade a temperaturii medii globale are influență asupra acestui curent oceanic. Răspunsul este: are. Când acest curent cald ajunge în Atlanticul de Nord, la sud de Groenlanda, de Islanda, atunci, practic, masa de apă se răcește și are loc o coborâre, în jur de 2 km în interiorul oceanului, și apoi se generează un curent rece care coboară câtre sud. Acum, pentru că temperatura medie globală a crescut, temperatura oceanului crește și masa de apă nu mai este atât de caldă și atât de sărată. Pentru că schimbările climatice atrag precipitații intense și pentru ghețarii se topesc, masa de aer din nord nu mai coboară atât de mult în adâncime și toată circulația încetinește și nu mai este transportată în mase de apă caldă, iar ceea ce observăm este această anomalie. Peste tot pe glob avem o încălzire, mai puțin în acea regiune. Dacă avem răcire în acea regiune, ne așteptăm ca și-n vestul Europei să nu mai fie clima așa de temperată și ca iernile să fie mai bogate în precipitații și mai reci”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel