Anne Hidalgo, primarul Parisului, aluzie la o posibilă interzicere a Rusiei și Belarusului de la Jocurile Olimpice din 2024
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a lăsat să se înțeleagă că ar putea susține o interdicție pentru sportivii ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din capitala franceză din 2024.

Luna trecută, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a emis recomandări potrivit cărora sportivii și oficialii celor două țări ar trebui să fie interziși la evenimentele sportive internaționale, ca urmare a invaziei din Ucraina.

Cele două țări au fost excluse de la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022, după ce Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) a revenit asupra unei decizii inițiale de a le permite să concureze ca neutre.

Cu toate acestea, comitetele naționale olimpice și paralimpice ale Rusiei și Belarusului nu au fost suspendate de CIO, respectiv de IPC.

Discutând despre următoarea ediție a Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024, Hidalgo a declarat că Jocurile nu ar trebui să fie separate de agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt, de asemenea, o parte din această lume a geopoliticii", a declarat ea pentru Reuters.

„Ceea ce se întâmplă astăzi nu pune efectiv Rusia în această grupare de țări pașnice".

Vezi și: Atleții ruși și bieloruși vor fi excluși din Diamond League

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că nu există niciun angajament de a ridica sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, insistând că „am lăsat acest lucru deschis".

Hidalgo nu a vrut să se pronunțe asupra momentului în care ar trebui să se ia o decizie privind implicarea celor două țări la Paris 2024.

"Sunt foarte pragmatică și vom lua o decizie când va veni momentul", a declarat primarul Parisului, potrivit Reuters.

"Asta e tot. Vladimir Putin încalcă dreptul internațional, el nu recunoaște existența dreptului internațional. Va trebui să ținem cont de acest lucru".

Comentariile primarului vin în urma remarcilor președintelui Paris 2024, Tony Estanguet.

În mod similar, Estanguet a lăudat acțiunea luată de organismele sportive împotriva Rusiei și Belarusului ca fiind „o decizie curajoasă și puternică ce trebuie respectată", dar a declarat pentru Agenția France-Presse că este prea devreme pentru a lua o decizie în privința Paris 2024.

Ofensiva militară rusă asupra Ucrainei, asistată de Belarus, a fost condamnată pe scară largă la nivel internațional.

Cel puțin 691 de civili au fost uciși în război, potrivit ONU, deși se teme că adevăratul număr de morți este mult mai mare.

De asemenea, peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului.

Rusia a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și Beijing 2022 sub sigla neutră a Comitetului Olimpic Rus, ca parte a sancțiunilor impuse din cauza mușamalizării unui program de dopaj sponsorizat de stat.

Belarus a putut concura sub steagul său la ambele Jocuri, dar mai mulți oficiali ai Comitetului Olimpic Național al Republicii Belarus - inclusiv președintele Viktor Lukașenko - au fost interziși din cauza acuzațiilor de discriminare a sportivilor care au participat la proteste antiguvernamentale.

Parisul urmează să găzduiască Jocurile Olimpice pentru a treia oară în 2024, la 100 de ani de la ultima ediție care a avut loc în capitala franceză, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel