Data publicării:

ANM, prognoza meteo. Vremea în luna iulie

Autor: Irina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
ANM
ANM

ANM, prognoza meteo. Vremea în luna iulie Meteorologii ANM au publicat informații complete despre vremea din luna iulie. 

ANM, prognoza meteo. Vremea în luna iulie Meteorologii scriu că ”luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.”

Temperaturi medii

Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere între 1 și 3 grade Celsius faţă de luna iunie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii iulie se situează între 22 şi 24 grade Celsius în Câmpia Română și Dobrogea. În majoritatea arealelor din Moldova, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Câmpia de Vest, în dealurile din Banat și Crișana și în Culoarul Mureșului, valorile termice medii sunt cuprinse între 20 şi 22 grade Celsius. În Transilvania, centrul Maramureşului, Podișul Sucevei și în Subcarpaţi, valorile medii de temperatură se încadrează între 16 și 20 grade Celsius, iar în depresiunile intramontane și zona montană joasă (sub 1500 m), între 13 şi 16 grade Celsius. În zona montană înaltă, la peste 1500 m altitudine, temperatura medie a lunii iulie are valori cuprinse între 6 și 13 grade Celsius.

Temperatura maximă

Temperatura maximă absolută lunară este 44,3 grade Celsius și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeași zi, temperaturi maxime de 44,0 grade Celsius sau mai mari s-au înregistrat și la staţiile meteorologice: Bechet (44,2 grade Celsius), Băilești și Moldova Veche (44,0 grade Celsius). De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 57 de staţii meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40,0 grade Celsius sau mai ridicate.

Temperatura minimă

Temperatura minimă absolută lunară este -8,0 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933.

În luna iulie, valori ale temperaturii minime a aerului sub 0°C s-au înregistrat doar în zona montană și în depresiuni intramontane.

Precipitații

Cantităţile de precipitaţii din această lună înregistrează o scădere faţă de cele din mai și iunie. Cele mai mici valori medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii din iulie, sub 50 l/m2, sunt în estul Bărăganului și în Dobrogea, iar pe litoral și în Delta Dunării acestea sunt chiar mai mici de 30 l/m2. În Câmpia Română, sudul și estul Moldovei și în Câmpia de Vest, mediile lunare se încadrează între 50 l/m2 și 75 l/m2. Valori cuprinse între 75 l/m2 și 100 l/m2 sunt caracteristice Podișurilor Moldovei și Transilvaniei. În Dealurile de Vest și în Subcarpaţi se înregistrează, în medie, între 100 l/m2 şi 150 l/m2, iar în zonele de munte, la peste 2000 m altitudine, între 150 l/m2 și 200 l/m2.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 l/m2 şi a fost înregistrată la Stâna de Vale, în anul 1980.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore este 224,0 l/m2 şi a fost înregistrată la Dr. Tr. Severin, în data de 12 iulie 1999.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel