Data publicării:
ANM: Conferința de lansare a proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor”
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în calitate de Beneficiar, a organizat, joi, la sediul său din București, Conferința de lansare a Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale - INFRAMETEO” - cod SMIS 2014+ 152610.
Proiectul este co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 “Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor”, Obiectivul Specific 5.1 „Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră”.
Valoarea totală a proiectului este de 246.055.486,28 lei. Durata proiectului va fi de 23 de luni, respectiv între 01.12.2022 - 31.12.2022.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale prin implementarea
următoarelor obiective specifice:
1. Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S). Radarele vor fi instalate pe 7 turnuri noi aflate pe terenurile ANM din București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma-Târnâveni, Craiova-Cârcea, Oradea -Dealul Vântului și Timișoara.
2. Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor, care va cuprinde punerea în funcțiune a unei rețele de detecție a fulgerelor alcătuită din maxim 16 senzori distribuiți pe întregul teritoriu.
3. Modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătăţirea performanțelor sistemului informatic al ANM. Obiectivul investiției este axat pe modernizarea infrastructurii WAN și LAN din cadrul ANM, prin instalarea de echipamente active și pasive de rețea la sediul central din București, sediile Serviciilor Regionale de Prognoză a Vremii din Sibiu, Bacău, Timișoara, Craiova, Cluj, Constanța.
4. Extinderea modernizării rețelei naționale de stații meteorologice automate, prin înlocuirea echipamentelor de măsurare a parametrilor meteorologici, depășitr moral și tehnologic, cu unele de generație nouă.
5. Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei. Obiectivul aceste investiții constă în asigurarea continuității furnizării de date satelitare în timp real de la sateliții geostaționari din seria MTG (METEOSTAT Thrid generation) și de la sateliții polari orbitali.
6. Sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză
pe teritoriul național. Investiția vizează asigurarea unui flux de date permanent de la sateliții Copernicus Sentinel - 1, Sentinel - 2, Sentinel - 3 și Sentinel 5P.
7. Înființarea Centrului Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), care va contribui la creșterea calității și operativității deciziilor care se vor lua în derularea activității de agrometeorologie la nivelul Asociației Regiunii 9RA VI) - Europa a OMM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News