ANM, avertizări de Cod galben și Cod portocaliu de vreme extremă în jumatate din țară. Pericol de inundații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Administrația Națională de Meteorologie  a actualizat  prognoza pentru următoarele ore.

COD GALBEN

Până pe  27 februarie, ora 15,00 sunt vizate ninsori însemnate cantitativ și strat de zăpadă în  Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm.
 Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei

​​ COD PORTOCALIU

Până le 27 februarie, ora 15:00 sunt vizate ninsori abundente și strat de zăpadă consistente în Munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și în zonele submontane aferente va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă. Local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu rafale de peste 70 km/h, va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă troienită.

Cod Portocaliu de viituri prelungit până luni, la miezul nopții

În cursul acestei dimineți, Centrul Național de Prognoze Hidrologice din cadrul I.N.H.G.A. a actualizat Avertizarea hidrologică, în conformitate cu situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore.

Astfel, Codul Portocaliu va fi prelungit până mâine, 27 februarie, la miezul nopții, pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Crasna (judeţul Satu Mare), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava și Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

De asemenea, până pe 28.02.2023 ora 16:00, vor fi sub incidența Codului Galben râuri din județele: Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Mureş, Alba, Timiş, Caraş Severin şi Gorj.

Același cod este valabil în intervalul 26.02.2023 ora 12:00 – 27.02.2023 ora 16:00, pentru râuri din județele: Gorj, Mehedinţi, Sibiu, Vâlcea şi Argeş.

În acest context, se pot depăși cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel