Anim’est, la a 7-a ediție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
large_Logo_Anim1
large_Logo_Anim1

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, Anim'est, ajunge anul acesta la a șaptea ediție. Festivalul se desfășoară timp de 9 zile, în București, în perioada 5 -14 octombrie, iar în Cluj, timp de 2 zile, între 26 - 28 octombrie. De-a lungul celor șapte ediții festivalul a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Capitală şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est. 

Autor: Diana - Monica Vulpescu

Competiția Anim’est este împărțită în trei categorii. Prima dintre ele este competiția de lung metraj, unde cele 5 filme înscrise propun stiluri diferite de animație: rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi.

Alois Nebel (r. Tomáš Lunák) a fost propunerea Cehiei de anul acesta pentru Oscar. Filmul este realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, și spune povestea unui dispecer dintr-o gară, care se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul.

Gordo, calvo y bajito/Fat, Bald, Short Man (r. Carlos Osuna), realizat tot prin rotoscoping, este o comedie amară despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie.

Children Who Chase Lost Voices from Deep Below (r. Makoto Shinkai) este o animaţie japoneză. Plin de fantezie, filmul prezintă o fetiţă în drum spre un tărâm misterios.

Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe/Selkirk, the True Robinson Crusoe (r.  Walter Tournier) este o animaţie cu păpuşi, primul film stop-motion realizat în Uruguay și urmărește aventura unui pirat în căutarea unei comori.

Papá, soy una zombi/Daddy, I’m a Zombie (r. Joan Espinach şi Ricardo Ramón.) este o animaţie spaniolă în 3D nominalizată la Premiile Goya 2012. Filmul urmăreşte o adolescentă care, după ce suferă un accident,  încearcă să se adapteze la noua ei viaţă de zombi.

O altă categorie, care a stabilit un record de 900 de înscrieri, este scurtmetrajul. Pentru competiție au fost selecționate 45 de scurtmetraje din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia, dar şi din Etiopia, Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Norvegia, Letonia, Rusia, Austria, Belgia, Polonia precum și din China, Noua Zeelandă, Australia, Chile, Mexic şi Iran.

În această categorie, câteva titluri care merită luate în seamă datorită participării și la alte festivale prestigioase sunt: Oh Willy... (r. Emma de Swaef & Marc James Roels), Edmond était un âne/Edmond Was a Donkey (r. Franck Dion), Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva şi Dmitry Yagodin).

De asemenea, un lucru interesant este intrarea în concurs a trei membri din juriul din 2009 şi 2010 Este vorba despre Simone Massi, cu Dell'ammazzare il maiale/About Killing the Pig, Regina Pessoa, cu Kali o pequeno vampire/Kali the Little Vampire și Georges Schwizgebel, prezent în competiţie cu Romance.

Cea de a treia categorie este competiția filmelor studențești, care numără 32 de titluri din Marea Britanie, Elveţia, Belgia,  Danemarca, Norvegia, Estonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Croaţia, Canada, China, Iran sau Israel.

sursa: Animest.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel