Animalele refugiaților au primit îngrijiri de la veterinarii clujeni
Veterinarii din cadrul USAMV Cluj au oferit asistență companionilor refugiaților ucrainieni.
Persoane refugiate din Ucraina și aflate în tranzit în Cluj-Napoca au primit sprijin din partea USAMV Cluj și pentru animalele lor de companie, scrie cluju.ro.
Astfel, o echipă medicală de la Clinica de Urgenţă, FMV Cluj-Napoca, coordonată de dr. Andrei Răzvan Codea, s-a ocupat de investigațiile de specialitate.
”Pisicile și cățeii care au venit la noi au avut parte de investigații paraclinice (analize de sânge), chiar și un consult cardiologic la un cățel cu probleme cardiace. La prezentare, animalele erau conștiente, normoterme, eupnemice, moderat deshidratate, dar și agitate, speriate.
Animalele au primit pașaport
Le-am asigurat mâncare mai departe, pentru pentru pensiunea unde erau cazate, dar și litiere cu nisip, castroane și toate cele necesare. Ulterior, animalele au fost programate pentru vaccinare antirabică, deparazitare internă și microcipare.
Toate animalele au primit pașaport și instrucțiuni privind formalitățile de călătorie mai departe, în Europa”, a precizat coordonatorul Clinicii de Urgență.
Mulțumiri întregii echipe medicale, dar și Clinicilor veterinare private care au sprijinit cu entuziasm acțiunile de vaccinare, deparazitare și eliberarea de pașapoarte pentru toate animalele”, se arata într-o informare transmisă de USAMV Cluj.
Italianul Andrea Cisternino a rămas în Ucraina de dragul animalelor pe care le-a salvat
În mijlocul conflictului dintre Rusia și Ucraina animalele nimănui, lovite și speriate de rachete, moloz sau lăsate singure pe străzi, fără nimeni care să le ajute sunt o altă realitate a războiului.
Printre sute de povești de la Kiev a apărut cea a unui străin. Andrea Cisternino, un italian care a jurat să protejeze animalele pe care le are în adăpost: 450 de câini, pisici, cai, vaci, capre, rațe, pui și multe alte vietăți.
Cisternino, fotograf de profesie, a decis în urmă cu 10 ani să abandoneze totul și împreună cu soția sa Vlada Shalutko au decis să plece în Ucraina cu intenția de a denunța și confrunta așa-numiții ”vânători de câini”, oameni care capturează și ucid câinii vagabonzi.
Această luptă s-a concretizat odată cu deschiderea unui adăpost la 45 de kilometri de Kiev în care, de-a lungul anilor, a primit mii de animale. În refugiul său, care ocupă aproximativ 20.000 de metri pătrați, se găsesc diferite specii de animale, depozite, o bucătărie și propria clinică veterinară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News