Data publicării:

Angajații români care ar putea pierde bani dacă li se majorează salariul. Dacian Paladi, analist economic: O nouă găselniță care va da mari bătăi de cap

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unii angajații români care ar putea pierde bani dacă li se majorează salariul. 

Începutul anului 2024 îi poate duce la sapă de lemn tot pe cei care câștigă foarte puțin, relatează Antena 3 CNN. Este vorba despre românii care încasează de la angajatori salariul minim. O ordonanță dată în anul 2021 spune că angajații cu salariul minim nu pot fi plătiți cu această leafă mai mult de doi ani de zile.

Astfel, după doi ani de zile, patronii trebuie să crească salariul. Pare un beneficiu, dar de fapt economiștii spun că este o aberație. De ce? În primul rând, legislația prevede că cei care iau salariul minim brut să beneficieze în această sumă de 200 de lei care nu sunt impozitabili. Dacă acest salariu crește și cu un leu atunci facilitatea dispare, deci impozitele cresc.

Astfel, în cadrul unui salariu minim brut de 3.300 de lei avem acești 200 de lei care nu se impozitează și angajatul va lua în mână un salariu net de 2.079 de lei. Dacă salariul brut crește cu 1 leu, avem un salariu minim brut de 3.301 lei, dispare facilitatea fiscală cu cei 200 de lei care nu se impozitează, devin taxele mai mari, așa că salariatul va primi 1.997 de lei, diferența fiind de 100 de lei. Așa se face că în acest caz creșterea salariului brut reprezintă de fapt o scădere a salariului net.

Dacian Paladi, analist economic: Trebuie să terminăm acest joc de-a șoarecele și pisica între statul român și contribuabili

Dacian Paladi, analist economic, a vorbit la Antena 3 CNN despre acest subiect. Întrebat dacă patronii vor fi de acord să plătească taxe mai mari astfel încât salariul să nu se modifice sau vor apela la alte metode, acesta a spus:

"Vor căuta să-și optimizeze fiscal contextul și situația, guvernanții știau de această situație și au încercat să ia o măsură în fața numărului mare de contracte de muncă pe salariul minim pe economie, dar guvernanții nu și-au pus întrebarea de ce avem această realitate pentru că impozitarea forței de muncă în România este în continuare la cote foarte mari și ca atare, o parte dintre patroni și dintre oamenii de afaceri vor întrerupe raportul de muncă cu acel angajat care are o vechime de cel puțin doi ani și se va naște un alt raport de muncă, ducând astfel la o nouă calculare a unui nou termen de doi ani.

Partea tristă este această lipsă a principiului echității. Atunci când impozitezi nesimțit forța de muncă este firesc ca oamenii să caute soluții să iasă din capcanele ei și chestiunea aceasta se întâmplă demult pentru că politica fiscală a statului român își propune să ia puțin de la câți mai mulți. Trebuie să introducem principiul echității și trebuie să terminăm acest joc de-a șoarecele și pisica între statul român și contribuabili. Ceea ce vedem aici nu este decât o nouă găselniță, așa un fel de frecție la picior de lemn, care va da mari bătăi de cap mediului de afaceri", a spus Dacian Paladi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel