Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern faţă de neaplicarea prevederilor Legii salarizării
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 13 ian 2022, 07:36
WhatsApp
Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern faţă de neaplicarea prevederilor Legii salarizării / Sursa foto: Pixabay
Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern faţă de neaplicarea prevederilor Legii salarizării / Sursa foto: Pixabay
Cele trei federaţii sindicale din educaţie organizează joi acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului şi în faţa sediilor PSD şi PNL, pentru a transmite nemulţumirea angajaţilor din învăţământ faţă de faptul că Executivul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017, potrivit unui comunicat remis miercuri de organizaţiile sindicale.

Acţiunile sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) 'Spiru Haret' şi de Federaţia Naţională Sindicală 'Alma Mater', care reprezintă peste 300.000 de salariaţi din învăţământ. 'Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Majorarea cu 65 de lei - stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ

Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ', se menţionează în comunicatul celor trei organizaţii sindicale.

De asemenea, sindicatele subliniază că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut.

'Personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă'. Se anunță grevă generală

'În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017', se precizează în comunicat.

Potrivit comunicatului, cele trei federaţii sindicale au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei în sistemul educaţional. 

Citește și: Școala în care elevii premianți sunt recompensați cu PURCEI, nu cu burse sau diplome

Citește și: Actrița Ani Crețu, declarații neașteptate: Dacă bullyng-ul este un flagel, noi, părinții, îl întreținem

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?