Angajaţii din HoReCa sunt obligaţi să facă asta din 15 martie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Clienţii restaurantelor vor putea să consulte ingredientele din meniu, inclusiv E-urile.

Restaurantele mai au timp până la 15 martie să treacă în meniu numărul de „E-uri” pe care îl conține fiecare produs pus la vânzare. Noile reguli îi nemulțumesc pe patronii de din domeniul HoReCa. Regula, care intră în vigoare din 15 martie, va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online.

Detalierea meniului până la conţinutul nutriţional al fiecărui aliment va schimba radical modul de servire a mesei în restaurante. Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs, dar şi ceilalţi aditivi care se pot găsi în compoziţia mâncării.

Începând de la data specificată (15 martie 2023), HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. Ordinul prevede actualizarea meniurilor din restaurante cu detalii suplimentare referitoare la ingredientele pe care produsele puse la vânzare le conțin, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Acesta va fi trecut în paranteză sub forma 5E, dacă produsul conține cinci euri. În cazul cremelor vegetale, operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit acel produs.

Noul ordin ANPC pentru restaurante

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel