Andy Murray se va retrage definitiv din tenis după Jocurile Olimpice de la Paris /foto
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Andy Murray a confirmat că se va retrage din tenis după Jocurile Olimpice de la Paris.

Fostul număr 1 britanic este „extrem de mândru” să concureze la Jocurile Olimpice ca ultimul său turneu. Jucătorul de 37 de ani anunțase deja că se așteaptă ca 2024 să fie ultimul său sezon ca jucător, marcând Wimbledon și Jocurile Olimpice ca evenimente de rămas bun.

Acestea sunt turneele în care a obținut cele mai mari succese, câștigând titlul la simplu masculin la SW19 în 2013 și 2016, și medalia de aur olimpică la Londra și Rio de Janeiro în 2012 și respectiv 2016. Murray a jucat un meci de dublu masculin la Wimbledon luna aceasta și urmează să concureze la simplu și dublu, alături de Dan Evans, la Paris în această vară.

El a postat pe X în această dimineață: „Am ajuns la Paris pentru ultimul meu turneu de tenis Olympics. A concura pentru Marea Britanie a fost de departe cele mai memorabile săptămâni din cariera mea și sunt extrem de mândru că o pot face pentru ultima dată!”

O accidentare la spate, care s-a manifestat la The Queen’s Club pe 19 iunie, i-a afectat puterea în piciorul drept și a amenințat să-l priveze pe Murray de ultima sa apariție la Wimbledon. El a suferit o operație pentru un chist spinal și a încercat disperat să se recupereze cât mai repede posibil, retrăgându-se de la simplu în dimineața meciului programat.

Murray a reușit să concureze la dublu cu fratele său mai mare, Jamie, pe terenul central, după care a fost subiectul unei ceremonii emoționante de rămas bun de 20 de minute. „Este greu pentru că mi-ar plăcea să joc mai departe, dar nu pot,” a spus atunci. „Fizic, este prea greu acum. Toate accidentările, s-au adunat, nu au fost nesemnificative. Vreau să joc pentru totdeauna, iubesc acest sport, mi-a oferit atât de mult, m-a învățat multe lecții de-a lungul anilor. Nu vreau să mă opresc, așa că este greu.”

El plănuia să joace la dublu mixt cu Emma Răducanu, dar campioana de la US Open din 2021 s-a retras din cauza rigidității în încheietura mâinii, prioritizând apariția sa în turul al patrulea la simplu. Înainte de începerea Wimbledonului, Murray a spus: „Nu pot spune sigur că dacă nu aș putea juca la Wimbledon și nu m-aș recupera la timp pentru a juca la Jocurile Olimpice, nu aș lua în considerare să joc un alt turneu undeva. Dar dacă pot juca la Wimbledon și dacă pot juca la Jocurile Olimpice, cel mai probabil acesta va fi sfârșitul.”

Aceasta marchează sfârșitul unei cariere marcate de accidentări pentru Murray, definită de refuzul său de a renunța la sportul pe care îl iubește. Murray a câștigat primul său titlu de Grand Slam la US Open în 2012, apoi a devenit primul britanic care a câștigat la simplu la Wimbledon de la Fred Perry în 1936. A continuat cu un al doilea titlu pe terenul central în 2016. După ce și-a apărat medalia de aur olimpică, a câștigat Finalele ATP World Tour și a ajuns pe locul 1 în clasamentul mondial.

Murray s-a accidentat la șold, necesitând o intervenție chirurgicală de refacere la începutul anului 2019, despre care mulți credeau că va însemna sfârșitul carierei sale. El a continuat să joace, deși nu a mai ajuns niciodată în turul al patrulea al unui Grand Slam și a îndurat repetate accidentări. Anul acesta, pe lângă problema cu chistul spinal, a avut ligamentele gleznei rupte.

Murray este alături de echipa de tenis a Marii Britanii pentru Jocurile Olimpice, împreună cu Jack Draper, Cameron Norrie, Dan Evans, Katie Boulter, Heather Watson, Neal Skupski și Joe Salisbury. Programul începe sâmbătă la Roland-Garros și se încheie opt zile mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel