Andrzej Duda și președinții statelor baltice au mers la Kiev. Imagini impresionante alături de Zelenski / galerie FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Andrzej Duda
Sursă foto: Facebook Andrzej Duda
Președintele polonez Andrzej Duda și șefii statelor baltice au ajuns la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au ajuns la Kiev cu trenul. Ei au fost întâmpinați  de premierul Ucrainei, Denis Șmigal.

Cele patru țări „își arată sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski”, a scris pe Twitter consilierul președintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch, notează Digi24.

Președintele polonez Andrzej Duda, președintele lituanian Gitanas Nauseda, președintele leton Egils Levits și președintele eston Alar Karis se vor întâlni cu Zelenski pentru a „arăta un sprijin puternic poporului ucrainean”, a spus și Alas Karis. 

Subiectele care vor fi discutate în cadrul întâlnirii vor fi acordarea de ajutor civililor și militarilor ucraineni și investigarea crimelor de război comise de militarii ruși în Ucraina.

Vizita șefilor de stat are loc la câteva zile după ce premierul britanic Boris Johnson a mers la Kiev, într-o vizită surpriză, conform Publika.

Polonia dezvăluie detalii despre noul concept strategic al NATO privind Rusia

Noul concept strategic al NATO va identifica Rusia drept principalul adversar al pactului, ceea ce înseamnă că va fi un imperativ pentru apărarea colectivă, potrivit diplomatului șef al Poloniei, Zbigniew Rau.

Ministrul polonez de externe a participat la reuniunea liderilor diplomației statelor NATO la Bruxelles pentru unde a discutat despre situația actuală din Ucraina și consecințele geopolitice mai ample, pe lângă conceperea unei noi strategii NATO pentru a merge mai departe.

Rau a confirmat că Polonia va continua să ceară baze NATO permanente în toată țara și a dezvăluit că întâlnirea a lucrat la conceptul strategic pentru NATO, care va fi aprobat la summit-ul de la Madrid din luna iunie a acestui an.

„Se pare că va trebui să presupunem că principalul nostru adversar și principala amenințare este Rusia”, a spus ministrul.

„A doua ipoteză a noastră va fi nevoia de apărare colectivă ca prioritate supremă deasupra unor chestiuni precum consolidarea încrederii, soluționarea conflictelor, care pot fi gestionate de alte instituții”, a concluzionat el, adăugând că apărarea întregului teritoriu al NATO va fi acum un element fundamental și va fi în sarcina întregii alianțe.

Ministrul polonez de externe a explicat că în discuția miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles s-a dezbătut și „în ce măsură ajutorul individual – fie el umanitar sau de arme – ar trebui coordonat sub auspiciile NATO sau dacă ar trebui lăsat la nivel individual și la aprecierea fiecărui stat” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel