Andrei Muraru, lansare: 'Vişinescu, torţionarul uitat'
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Consilierul prezidenţial Andrei Muraru şi-a lansat joi, la Cluj, volumul 'Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul', volum născut, aşa cum spune autorul, dintr-un caz.

'E o carte care s-a născut dintr-un caz. E, de altfel, cronica unui caz, aşa cum spun şi în introducere, un caz care a făcut istorie, fără să ne fi propus de la bun început acest lucru, pentru că o instituţie care a fost creată de statul român să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care au comis asemenea fapte în vremea comunismului, până în 2013 nu reuşise să facă mare lucru şi asta nu neapărat din cauza managementului instituţional, ci din cauza justiţiei, care nu a mişcat nimic vreme de 20 şi ceva de ani. De altfel, în carte arăt cum procurorii care au instrumentat cazul Vişinescu erau colegi de secţie, secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General, cu cei care dăduseră NUP', a spus Andrei Muraru cu ocazia lansării cărţii sale.

Volumul a fost prezentat de istoricii Lucian Nastasă-Kovacs şi Ovidiu Pecican. 'Procesul intentat lui Alexandru Vişinescu a fost unul remarcabil, întrucât se întâmpla pentru prima dată în istoria justiţiei din România ca acuzaţia de crime împotriva umanităţii comise în timpul regimului comunist să fie îndreptată împotriva unui fost comandant de închisoare. Însemnătatea cazului provine totodată şi din faptul că acuzaţiile au avut la bază cercetările neobosite ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, sub conducerea dr. Andrei Muraru. Verdictul a fost dovada că Revoluţia din 1989 i-a oferit societăţii româneşti şansa de a îmbrăţişa valorile democraţiei occidentale, valori care se bazează implicit pe ideea că natura umană caută să cultive demnitatea intrinsecă a individului, nu să o distrugă, aşa cum a încercat să facă Alexandru Vişinescu şi cum demonstrează paginile acestei cărţi', spune, în prefaţa cărţii, Dennis Deletant.

Printre altele, Andrei Muraru (n. 1982) a fost preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (2012-2014), consilier la Cancelaria Prim-ministrului şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

[citeste si]

Din decembrie 2014 este consilier al preşedintelui României. Muraru a fost decorat de regele Mihai pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul 'Coroana României' în grad de Ofiţer (2015).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel