Andrei Diaconescu, One United Properties: ”Că vrem sau nu, investitorii mari schimbă imaginea orașului și viețile oamenilor”. Ce este geoexchange, care salvează 60-70% din consumul de gaz și curent
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Andrei Diaconescu vine cu soluţii pentru problema energiei: geoexchange.

Andrei Diaconescu, Cofondator și Codirector Executiv One United Properties, a vorbit în cadrul dezbaterii ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, printre altele, şi despre lipsa de sustenabilitate a proiectelor din România, în lipsa predictibilităţii dar şi a soluţiilor inovative. Una dintre ele este detaşarea de aproximativ 60% din sursele de gaz şi curent prin conectarea la... pământ.

"Domnul Sebeşanu a făcut un sumar exhaustiv al problemelor cu care ne confruntăm. Şi eu îmi doresc ca tema dezvoltării imobiliare să nu mai fie o temă politică şi electorală, să intrăm într-o normalitate în care fiecare îşi face treaba. Încrederea se câştigă foarte greu şi se poate pierde foarte repede. Avem 20 de ani de dezvoltare în Bucureşti care a dat confortul multor investitori să vină şi să investească sume foarte mari în acest oraş. Din păcate, însă, în ultimii doi ani, această încredere este probabil la un minim istoric. Trebuie să fim conştienţi că toţi aceşti investitori mari pot muta interesul către alte oraşe - ar fi o situaţie fericită în România - sau către alte ţări. Fie că vrem sau nu, exact aceşti investitori mari sunt cei care dau tendinţele într-o piaţă, sunt cei care schimbă imaginea oraşului, care schimbă vieţile oamenilor, sunt cei care schimbă modul de locuire şi modul de lucru. Şi ei au nevoie de încredere şi de predictibilitate. 

Dacă sunt chemat astăzi să investesc 100 de milioane de euro, vreau să ştiu că după 3-4 ani, după ce reuşesc în mod legal să obţin avizele şi autorizaţiile pentru proiectul respectiv, voi putea construi în parametrii de la achiziţie. Dacă nu reuşim să creăm această predictibilitate, în realitate vom favoriza doar investiţiile mici, oportunistice, speculative. Nu vom avea o dezvoltare sustenabilă. Sustenabilitatea este subiectul fierbinte la nivel mondial şi european. Cum reuşim să facem proiecte care să nu mai depindă de sursele tradiţionale de gaz şi curent? Pentru asta, compania noastră a decis ca 4 din 5 proiecte să le facă cu soluţia de geoexchange, adică schimbul de căldură cu pământul. Asta înseamnă că 60-70% din consumul de gaz şi curent va fi salvat. Practic, nu mai consumăm acest gaz şi curent", a explicat Diaconescu.

Ce este și cum funcționează un sistem Geoexchange?

Geoexchange este o tehnologie care utilizează că sursă pentru sistemul de încălzire, ventilație și răcire al clădirilor (sistemul HVAC - heat, ventilation, air conditioning) energia termică a Pământului. Pentru a concentra sursă naturală și pentru a obține agentul de încălzire și răcire al clădirii la parametrii doriți se folosește suplimentar o mică cantitate de energie electrică.

Dezbaterea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel