Data actualizării:
Data publicării:

Andrei Caramitru, soluție pentru găurile economice din buget: Toată lumea să muncească până la 75 de ani

Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Andrei Caramitru, cunoscut analist economic în spațiul online, a postat recent pe Facebook un mesaj în care a expus o serie de măsuri radicale necesare, în opinia sa, pentru a asigura supraviețuirea economică a societății contemporane. Caramitru argumentează că sistemele economice și sociale actuale, concepute în anii 1950 în contextul baby boom-ului și a creșterii demografice rapide, sunt acum depășite și ineficiente în fața schimbărilor industriale.

El subliniază că în anii '50, populația tânără era numeroasă, iar speranța de viață era relativ scăzută, ceea ce făcea ca sistemele de educație extinsă și pensii bazate pe redistribuirea veniturilor să funcționeze eficient. În prezent, însă, situația s-a inversat dramatic, cu o populație îmbătrânită și un număr relativ mic de tineri, făcând ca modelele economice și sociale vechi să fie nesustenabile.

"Să uităm de pensie"

Redăm, integral, măsurile propuse de analist:

"Pentru ca noi, vestul, întreaga lume - să supraviețuiască economic, câteva lucruri trebuie să se schimbe DRAMATIC. 

Tot modelul actual a fost făcut în anii '50, în epoca baby boom-ului, când populația a explodat. Atunci au fost împinși copiii să facă școală cât mai multă ca ani și a fost instaurat sistemul de pensii prin redistribuție de la angajații existenți. Atunci funcționa perfect pentru că structura demografică era complet diferită (prea mulți copii, speranța de viață scăzută, puțini bătrâni).

Acum e fix pe dos deci în nicio situație posibilă treaba asta nu poate continua (decât dacă toate țările se îndatorează până ce valoarea banilor nu mai există și ajungem toți să mâncăm resturi din gunoaie).

Deci e INEVITABIL să migrăm spre următoarea situație:

— 80% din copii, încurajați să muncească de la 16 ani (în paralel eventual cu școala profesională). Vezi Yamal de exemplu — muncește la 16 ani da? Maxim 15-20% la facultăți (mai ales ca AI va elimina 90% din avantajele studiilor superioare + nu avem nevoie de oameni în birouri ci de oameni care muncesc). Singurele universități subvenționate cele care chiar aduc un beneficiu major (medicină, inginerie etc). Restul pe bani — devin un produs de lux, hobby 

— pensia — uitați asta. Toată lumea să muncească până la 75 de ani, măcar part time sau ca mentori pentru cei mai tineri să îi învețe meserie. Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională. Și încurajate investițiile personale / pilonul 2 și 3 — ca să nu mai fie necesar ca statul să plătească pensii. 

— pentru a încuraja natalitatea. Definit jobul de părinte dacă ai peste 3-4 copii care sunt bine crescuți și merg la școală cum trebuie. Pentru asta statul te plătește. Familiile cu copii încurajate financiar să își poată cumpăra casă. Altfel putem uita să menținem populația ne prăbușim cu toții demografic ajungem la extincție de specie naibii. 

Da știu. Dur. Dar NU EXISTĂ soluție matematică/economică altfel. Nu există nici o altă alternativă decât împrumuturi până la cer/imprimantă de bani și după faliment sigur", a scris Andrei Caramitru.

2. -imagine fara descriere- (caramitru_60157800.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel