Andrei Baciu, mesaj după ce a mers cu preşedintele la Ziua Pompierilor
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 14 sep, 13:46
WhatsApp
Facebook Andrei Baciu
Andrei Baciu, secretar de stat, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj după ce a participat la Ziua Pompierilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

"A fost o onoare pentru mine să particip la Ceremonialul militar de la Palatul Cotroceni, dedicat aniversării Zilei Pompierilor români. În semn de prețuire, recunoștință și încurajare, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a acordat în cadrul acestei ceremonii speciale,

Drapelele de Luptă pentru 11 Inspectorate pentru Situații de Urgență. În plus, președintele Klaus Iohannis a decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi pe comandanţii modulelor specializate de intervenție care au luptat cu incendiile din Grecia.

În urmă cu 173 de ani pe Dealul Spirii, zeci de pompieri militari se jertfeau pentru apărarea țării. În toți anii care s-au scurs de atunci, pompierii români au continuat să apere țara cu același curaj și își riscă viața în fața dezastrelor pentru a-i proteja pe semenii lor", a scris Andrei Baciu pe Facebook.

G Ad:

Iată ce a spus preşedintele Klaus Iohannis 

Dragi pompieri,

Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntați zi de zi pericole care vă pun în primejdie viața, pentru a-i proteja și salva pe ceilalți.

Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor.

Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă și secetă.

De altfel, și Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică.

Vă revine, așadar, un rol cu valențe strategice în cadrul mecanismului național de protecție civilă. Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situații de urgență civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile.', a spus Klaus Iohannis. 

Incendiile din Grecia și ajutorul acordat de pompierii români 

'Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru națiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit și noi, trimițând pompieri români dotați cu tehnică și echipamente de intervenție.

Dincolo de participarea la mecanismele internaționale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noștri a reprezentat și un gest de compasiune și sprijin pentru poporul grec.

Vă felicit, așadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut și apreciat nu doar de cetățenii români, ci și de Grecia și de comunitatea internațională.

Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedește, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populației noastre o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră.', a continuat Iohannis. 

Pandemia de Covid-19

'Totodată, salut implicarea dumneavoastră și în lupta dusă la nivel național pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecție, de prim-ajutor acordat persoanelor potențial infectate, de decontaminare, monitorizare și informare preventivă a populației au fost de un real ajutor în ultimul an și jumătate.

Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiți în mod cert la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în instituțiile și autoritățile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securității populației.

Pentru a gestiona rapid și eficient situațiile de urgență, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenție performant, dotat cu tehnică și echipamente adecvate. 

Creșterea operativității sistemelor naționale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituțională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăși cu bine orice potențiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor.', a adăugat președintele. 

VEZI Iohannis, discurs de Ziua Pompierilor. A decorat drapelul de luptă al IGSU și pe comandanții pompierilor care au acționat în Grecia

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro