Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Andrei Baciu, mesaj către părinți, în prima zi de școală: Rezervă-ți câteva minute și discută cu copilul tău

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a transmis un mesaj, astăzi, odată cu începerea noului an școlar.

"Vacanța mare s-a terminat! Înainte de a pleca spre școală rezervă-ți câteva minute și discută cu copilul tău despre cum se poate proteja de infecția cu noul coronavirus. Ia în calcul și vaccinarea dacă fiul sau fiica ta are peste 12 ani!

Potrivit datelor centralizate de INSP (09 septembrie) până acum au fost vaccinate cu cel puțin o doză 177.801 persoane din categoria de vârstă 12-19 ani, din care 147.340 au deja schema completă.  Toamna aceasta vom discuta mai mult despre responsabilitate, protecție și precauție! Ne dorim ca școlile să aibă porțile deschise până la sfârșitul anului școlar și vom căuta noi modalități prin care vaccinurile anti-covid să fie disponibile și în unitățile de învățământ. 

Cei mai mulți copii și adolescenți au fost vaccinați în Municipiul București, însă ușor, ușor se fac pași importanți și în alte județe. Iată cum arată cifrele în primele 5 județe din țară!

Persoane vaccinate cu cel puțin o doză din categoria de vârstă 12-19 ani

București - 26.168 persoane
Cluj - 11.121 persoane
Iași - 8.730 persoane
Constanța - 7.495 persoane
Timiș - 7.241 persoane

Sănătatea copilului tău înseamnă sănătatea familiei tale! 

Dacă ai neclarități despre modul în care se vor desfășura activitățile în acest an școlar, aici ai toate detaliile - https://cutt.ly/5WCpheg 

Dacă încă nu te-ai vaccinat și vrei să faci asta, vezi aici care este cel mai apropiat centru de casa ta - https://cutt.ly/TWCuPTN", a scris Andrei Baciu pe Facebook.

Noul an şcolar 2021 - 2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2, scrie Agerpres. Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 - 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.

Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022). În perioada 25 - 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai. Programul naţional "Şcoala altfel" se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.

Ce se întâmplă când apare un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă

În noul an şcolar elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar după depăşirea acestei rate de infectare toate cursurile vor trece în online.

Când apare un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, în cazul învăţământului preşcolar şi de clasele până la a şasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar pot reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele sunt negative. În plus, purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate, scrie Mediafax.

În ceea ce priveşte rata de vaccinare a personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat şi din sistemul de învăţământ superior de stat şi privat, Ministerul Educaţiei susţine că a ajuns la 61%. „Astfel, din totalul de 317.531 de angajaţi ai sistemului naţional de învăţământ, s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%. Faţă de ultima raportare, se înregistrează un plus de 8.257 de persoane vaccinate în sistemul naţional de învăţământ“, a transmis instituţia.

Pe 4 septembrie, ultimele date disponibile de la Ministerul Educaţiei, circa 199.108 de elevi au fost vaccinaţi, dintre care 36.959 din categoria de vârstă 12 – 15 ani şi 155.149 de elevi din grupa de 16 – 19 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel