Anchete de elită în Malta. Guvernatorul Băncii Centrale, Edward Scicluna, și vicepremierul Chris Fearne vor fi acuzați de fraudă și deturnare de fonduri
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Viceprim-ministru al Maltei, Chris Fearne, și guvernatorul Băncii Centrale, Edward Scicluna, se vor confrunta cu acuzații de fraudă și deturnare de fonduri.

Elita politică malteză se confruntă cu un moment de cumpănă, pe măsură ce o anchetă de lungă durată privind presupusa corupție sub conducerea fostului prim-ministru Joseph Muscat se apropie de final.

Guvernatorul Băncii Centrale a Maltei, Edward Scicluna, și vicepremierul Chris Fearne, care au lucrat sub conducerea lui Muscat, vor fi acuzați de fraudă și deturnare de fonduri, potrivit unui document judiciar consultat de POLITICO.

Scicluna se confruntă deja cu apeluri la demisie, în timp ce procurorul general finalizează o anchetă privind acordarea unei concesiuni pentru administrarea a trei spitale din Malta în 2015.

Acuzațiile de corupție din jurul așa-numitei afaceri Vitals au figurat în mod proeminent în activitatea jurnalistei de investigație malteze Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinată în 2017. Caruana Galizia a publicat investigații extinse privind acordurile de privatizare intermediate de administrația Muscat.

Acuzațiile sunt, de asemenea, în curs de soluționare împotriva lui Muscat, care a fost prim-ministru între 2013 și 2020, după cum a relatat pentru prima dată Times of Malta. Anticipând o acțiune în justiție împotriva sa, Muscat a răspuns pe Facebook: „Aceasta nu mai este doar o vendetă politică, ci s-a transformat într-o rușine și o abominațiune”.

Ministru de Finanțe și ministru al Sănătății

Scicluna era ministru de Finanțe la momentul încheierii acordului cu Vitals, în timp ce Fearne - care a fost recent indicat de premierul Robert Abela pentru a face parte din următoarea Comisie Europeană - era ministru al Sănătății din 2016.

Anul trecut, o instanță malteză a anulat acordul dintre guvern și Vitals Group Healthcare (VGH), printr-o hotărâre dură care a constatat că VGH nu și-a îndeplinit toate obligațiile, împreună cu Steward Health Care, cu sediul în Dallas, care a cumpărat concesiunea în 2018. Steward, care a continuat să facă plăți către acționarii VGH după încheierea acelei tranzacții, a depus o cerere de protecție împotriva falimentului în SUA, după o serie de pași greșiți în gestionarea rețelei sale de 31 de spitale de pe piața sa de origine.

Scicluna a refuzat să comenteze. El a declarat într-un proces conex din 2020 că nu a știut despre detaliile negocierilor dintre ministrul Sănătății de atunci, Konrad Mizzi, și VGH.

Mizzi, împreună cu fostul șef de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri, ar trebui, de asemenea, să se confrunte cu acuzații ca urmare a anchetei, potrivit rechizitoriului văzut de sursa citată.

Luni, premierul maltez Robert Abela a pus la îndoială integritatea anchetei, insistând totodată că nu a văzut încă concluziile acesteia. El a adăugat că este prea devreme pentru a lua în considerare demisiile lui Fearne sau Scicluna, lăudând palmaresul lor în guvern.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, Fearne - care a deținut titlul de cel mai longeviv ministru al Sănătății din Europa până la o remaniere a cabinetului în ianuarie - a respins din nou orice sugestie de nereguli.

„Nu toate inițiativele sau proiectele pe care le-am întreprins în calitate de ministru au avut succes, dar sunt sigur că am acționat întotdeauna în interesul pacienților și al țării. Mai presus de toate, absolut niciodată nu am tolerat vreo încălcare a legii sau a eticii ministeriale", a scris Fearne.

Echipa lui Fearne a refuzat să comenteze acuzațiile.

Demisia a fost cerută

Atât Fearne, cât și Scicluna au ieșit în mare parte nevătămați dintr-o investigație a Biroului Național de Audit din Malta în luna mai a anului trecut.

Niciunul dintre ei nu se află în „primul eșalon” al suspecților susceptibili de a fi inculpați.

Chiar și așa, David Casa, un europarlamentar maltez care reprezintă Partidul Naționalist din opoziție, i-a cerut marți lui Scicluna să demisioneze pentru a proteja reputația Maltei ca centru financiar. Națiunea insulară a depins relativ mult de serviciile financiare pentru a susține creșterea economică din ultimii ani.

„Continuarea mandatului dumneavoastră la Banca Centrală va afecta iremediabil reputația țării noastre ca centru financiar”, a avertizat Casa într-o scrisoare deschisă.

„Ar fi dezastruos să avem figuri cheie ... care au menirea de a convinge lumea de integritatea reglementară a națiunii în timp ce se luptă în același timp cu acuzații penale pentru propriile lor nereguli”.

Banca Centrală Europeană nu este străină de controverse în rândurile sale. Guvernatorul Băncii Naționale a Slovaciei, Peter Kažimír, se apără în prezent de acuzații de luare de mită care datează din perioada în care a fost ministru de Finanțe în primul guvern al lui Robert Fico, în timp ce fostul guvernator al băncii centrale din Letonia, Ilmārs Rimšēvičs, a fost condamnat în decembrie anul trecut la șase ani de închisoare pentru luare de mită și corupție.

BCE a refuzat să comenteze.

Ancheta se încheie cu doar câteva săptămâni înainte ca Malta să voteze în cadrul alegerilor locale, pentru care Partidul Laburist al lui Abela se bucură în prezent de un avans confortabil în sondajele de opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel