Anchetă pentru deturnare de fonduri în Malta. Guvernatorul Băncii Centrale, Edward Scicluna, și fostul viceprim-ministru Christopher Fearne au pledat ”nevinovat”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Au pledat ”nevinovat” guvernatorul Băncii Centrale a Maltei, Edward Scicluna, și fostul viceprim-ministru Christopher Fearne într-o anchetă de elită din Malta.

Guvernatorul Scicluna și fostul viceprim-ministru Fearne au pledat nevinovați astăzi în fața acuzațiilor penale legate de un acord de privatizare a trei spitale, în urma unei anchete care a zguduit elita politică a Maltei.

Scicluna și Fearne sunt acuzați de fraudă și deturnare de fonduri în legătură cu un acord din 2015 prin care managementul a trei spitale a fost predat firmei private Vitals Global Healthcare, după cum s-a raportat la începutul acestei luni.

Citește mai multe aici: Anchete de elită în Malta. Guvernatorul Băncii Centrale, Edward Scicluna, și vicepremierul Chris Fearne vor fi acuzați de fraudă și deturnare de fonduri

Pledoariile lor vin la o zi după ce fostul prim-ministru Joseph Muscat a pledat nevinovat la o serie de acuzații legate de aceeași afacere, despre care procurorii susțin că ar fi unul dintre principalii arhitecți. 

Necunoștință de cauză

Raportul de 1.200 de pagini al magistratului, publicat de Malta Today, susține că Scicluna a fost ținut în necunoștință de cauză cu privire la detaliile acordului înainte de a-l aproba în buget. Într-o anchetă anterioară, cei doi bărbați au fost menționați doar în trecere. 

Dintre cei care se confruntă cu acuzații, Scicluna este singurul care mai deține încă o funcție publică. Fearne a demisionat din funcția de viceprim-ministru la începutul acestei luni, retrăgându-și candidatura pentru funcția de comisar european al Maltei pentru care era considerat un favorit pentru portofoliul sănătății.

Scicluna a declarat pentru POLITICO că decizia sa de a nu demisiona a fost în conformitate cu normele UE care stipulează că funcționarii Băncii Centrale Europene trebuie să demisioneze doar atunci când sunt găsiți vinovați sau sunt puși în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel