Analize tiroidă: La ce trebuie să avem grijă pentru rezultate corecte. Dr. Ruxandra Dobrescu explică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când ne facem analize pentru a verifica sănătatea tiroidei.

"De ce mi-a ieșit TSH-ul o dată 1.5 și o dată 2.5? Eu pe care îl cred? Cum ne pregătim pentru analizele de tiroidă? La ce să avem grijă?

TSH se secretă pulsatil și nivelul variază pe parcursul zilei, putând să fie cu până la 50-100% mai mare seara. Deci și dacă îl măsurăm de mai multe ori în aceeși zi și la același laborator, nu va ieși mereu fix la fel și nu are sens să facem asta! Este de preferat ca dozarea să fie făcută dimineața.

La persoanele cu hipotiroidism pe tratament substitutiv cu tiroxină (Euthyrox) se recomandă ca recoltarea analizelor să fie făcută înainte de administrarea tratamentului Nu sunt diferențe mari, dar ar putea fi important.

Vezi și: Când trebuie intervenit asupra nodulilor tiroidieni: Dr. Radu Mihai (SANADOR), explicații. Tumorile sub un centimetru ar putea să nu se mai trateze 

"Trebuie să avem grijă să menționăm lista medicamentelelor pe care le folosi"

Hormonii tiroidieni circulă în sânge sub două forme: o formă liberă și o formă "legată" de niște proteine care au rol de "transportor". Forma liberă se numește fT4 (free T4) pentru a o deosebi de T4 total, care se referă la toată cantitatea de hormon tiroidian din sânge, și cea legată și cea nelegată! Se pot măsura ambele fracțiuni - din acest motiv ați remarcat că la analize putem alege T4 sau fT4 (sau T3 respectiv fT3).

Medicul endocrinolog este cel care prescrie care dintre hormonii tiroidieni de mai sus trebuie dozați, în funcție de situația medicală a fiecărui pacient!

Nivelul de T4 (sau T3) total din sânge poate fi influențat de unele situații particulare sau de unele medicamente. De exemplu, în sarcină sau la femeile care iau anticoncepționale, este prezentă în sânge o cantitate mai mare de proteine "de legare", așa că T4 sau T3 vor avea niveluri mai mari.

Din acest motiv trebuie să avem grijă, ca medici, când solicităm lista de analize și când interpretăm rezultatele! Ca pacienți trebuie să avem grijă să menționăm lista completă a medicamentelelor pe care le folosim pentru a fi siguri că ținem cont de eventualele interferențe de dozare", a explicat Ruxandra Dobrescu, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel