Analize gratuite pentru depistarea cancerul de colon. Roccas, șansă pentru români: Până acum, din 2000 de pacienți, 15 au fost găsiți cu leziuni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analize gratuite pentru depistarea cancerul de colon. Roccas, șansă pentru români: Până acum, din 2000 de pacienți, 15 au fost găsiți cu leziuni  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Analize gratuite pentru depistarea cancerul de colon. Roccas, șansă pentru români: Până acum, din 2000 de pacienți, 15 au fost găsiți cu leziuni / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre programul ROCCAS II.

"În strategia națională și în PNRR s-a introdus screening-ul, acesta ar fi viitorul în România. Este o strategie întreagă. Ceea ce se întâmplă acum, și mesajul meu este către medicii de familie și către pacienții, în special din București și Ilfov,  de a a face cunoscută acest screening de la Spitalul Militar Central, să consțientizeze toate persoanele care se încadrează în această grupă, adică cei de peste 50 de ani, cei care au antecedente de familie în cancerul de colon sau cei care au modificări, să se adreseze medicului de familie sau să sune direct la Spitalul Militar, la numărul de telefon 021 319 3046, destinat acestor pacienți, pentru a putea fi înrolați în acest program european de screening de cancer de colon, numit ROCCAS II.

Sunt niște proiecte europene care asta fac: screening-ul de cancer de colon.

La Spitalul Militar Central "Carol Davila" se face screening pentru populația din București și Ilfov.

Testul este gratuit.

La Spitalul Militar Central se poate programa, dar cel mai bine ar fi să se programeze prin intermediul medicului de familie. Orice medic de familie din București - Ilfov care vrea să se înscrie în program se poate adresa Spitalului AICI.

Până acum sunt peste 2000 de pacienți care au făcut screening, dintre care 70 au făcut colonoscopie și aproximativ 15 au fost găsiți cu leziuni", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Pentru medicii de familie

"Pacienții vor fi identificați în baza listelor oferite de către dumneavoastră pentru includerea în proiect. Activitatea de screening va cuprinde toate procedurile medicale care conduc la diagnostic în conformitate cu recomandările OMS.

Pacienții vor primi într-o primă etapă scrisori personalizate prin care vor fi invitați să participe în mod voluntar la programul de screening. Conținutul scrisorilor de invitație va cuprinde atât date despre protocolul de inrolare în programul de screening cât și explicații despre testele ce urmează să fie utilizate. Cei ce vor răspunde pozitiv invitației, se vor adresa dumneavoastră sau pot apela linia telefonică pusă la dispoziție în cadrul proiectului.

Primul pas pentru înrolare este exprimarea în scris a acordului informat de participare la program, respectiv semnarea Consimțământului informat. Pacientul va fi rugat de asemenea să răspundă împreună cu medicul de familie la un chestionar legat de prezența unor simptome sau istoric familial sau personal de cancer de colon – activitate cu durată de aproximativ 5-10 minute.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel