Analiză politică: Partidele politice, între angajamentul față de români și cel față de FMI
USL are o majoritate clară în Parlament, dar anul 2013 nu poate fi unul liniștit, crede sociologul Codrin Scutaru, care face pe PSD
PSD este primul partid din USL care a anunțat deja un nou congres în Aprilie. Va fi cel mai probabil un congres în care se va solidifica grupul de susținere al lui Victor Ponta din partid și care îi va reconfirma mandatul pentru conducerea partidului. În același timp, acest congres va marca fuziunea PSD cu UNPR, astfel încât cel de-al patrulea partid din USL, de orientare centru-stânga revine la matcă. Această fuziune poate relua niște asperități locale de rivalitate între PSD-iști și UNPR-iști, dezamorsate însă în mare parte de alegerile parlamentare unde liderii principali ai UNPR au devenit parlamentari sub sigla USL.
Liviu Dragnea își va solidifica poziția a doua în partid concomitent cu trecerea către o figură de tip politician național, de la cea de baron local.
PNL
PNL va organiza probbail congres până în Martie-Aprile, congres care îl va reconfirma pe Crin Antonescu ca lider absolut al partidului. Cu toate că există nemulțumiri legate de Antonescu, seria de lideri care îl contestă nu poate veni cu argumente logico-pragmatice. În politică, câștigătorul rămâne la masă și Crin Antonescu va fi reconfirmat candidat USL la președinție. Sunt posibile excluderi ale lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare sau a altor rebeli celebri dar sunt puțin probabile excluderi ale lui Călin Popescu Tăriceanu sau Ludovic Orban.
PC
PC a reușit prin actuala echipă condusă de Daniel Constantin să obțină în 2012 un președinte de Consiliu Județean la Maramureș, un primar de reședință de județ la Deva și la final de an doi miniștri în cabinetul Ponta și obținerea unui grup parlamentar propriu, Maria Grapini devenind ministru pentru un portofoliu important (IMM-uri, mediu de afaceri și turism). Pentru PC este de remarcat transformarea într-un partid cu piloni funcționali în stat și administrație (ministere, grup parlamentar, președinte CJ, primari). Provocarea lui Daniel Constantin și a echipei PC este de capitaliza această reprezentare instituțională de stat într-una politică în 2013.
PDL
PDL a ajuns să fie principalul partid de opoziție. Are un brand politic mai stabil decât cel al partenerului de opoziție PPDD, chiar dacă a fost afectat advers de perioada de guvernare. PDL, ajuns la 15-16% în urma alegerilor locale este obligat să își reconstriască logistica de partid concomitent cu propunerea unor lideri noi, care să nu ducă cu ei tarele politicilor de austeritate aplicate de Emil Boc.
Acest lucru este dificil de făcut în contextul în care politicienii PDL care au obținut printre cele mai multe voturi la alegeri sunt Anca Boagiu sau Elena Udrea. Crearea unui discurs de opoziție este de asemenea dificil.
Mai e de luat în calcul și o posibilă fuziune cu Forța Civică, care a reușit un număr prea mic de parlamentari. Împrumutarea liderilor FC Mihai Răzvan Ungureanu sau readucerea lui Gabrile Biriș în prim plan, le poate da un plus de imagine, dacă sunt foarte bine pregătiți pe argumentația criticii unui USL extrem de puternic.
Politic, cel mai important este pentru PDL să își caute prezidențiabil care să lupte cu Crin Antonescu în 2014.
PPDD
Ajuns la un scor nesperat de mare pentru celelalte partide, PPDD are acum grupuri parlamentare și un cuvânt de spus în Parlament. Minusurile lor sunt construcția pe calapod haotic, de partid de lider, precum altădată PRM și lipsa de experiență a celor mai mulți dinre noii parlamentari. Este de așteptat ca USL și PDL să caute să își apropie cât mai mulți parlamentari PPDD și să încerce destructurarea partidului.
Pe de altă parte, este de așteptat ca o parte din parlamentarii PPDD să își joace cartea prin solidificarea poziției în colegiile reprezentate și apoi prin preluarea ștafetei la nivelul grupurilor parlamentare.Opțiunea PPDD este fie de a se transforma într-un partid de ideologie, cu o anumită orientare indepdentă de creatorul său, fie destructurarea.
UDMR
UDMR începe anul 2013 după o victorie, cea a intrării în Parlament în ciuda pericolelor PCM și PPMT create ca alternatve pentru electoratul maghiar. Dar și după o nedigerată înfrângere a neintrării la guvernare. Discursul președintelui Hunor s-a radicalizat împotriva lui Crin Antonescu și a fondatorului PC, Dan Voiculescu, care nu au susținut cooptarea UDMR la guvernare. UDMR va juca o carte a opoziției cu care nu sunt obișnuiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News