Data actualizării:
Data publicării:

Analiza lui Bogdan Chirieac după consultările privind calendarul alegerilor prezidențiale din 2024. Scenariu pentru septembrie

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat într-o emisiune la postul România TV, unde a discutat cu Niels Schnecker despre mai multe subiecte politice de actualitate. Comentatorul politic a criticat PNL-ul pentru nerespectarea calendarului electoral și a exprimat îndoieli privind candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, în cazul în care alegerile vor fi amânate. De asemenea, Chirieac a subliniat riscurile instabilității politice și impactul acesteia asupra economiei și vieții sociale din România.

Bogdan Chirieac a amintit că, dacă ar fi fost respectat calendarul, situația ar fi fost una mult mai bună în prezent.

"Eu cred că dacă să respecta calendarul (iar vina integrală a nerespectării calendarului îi aparține PNL-ului, PSD-ul achiesând între timp la planurile PNL-ului), era mult mai bine. O să-i coste foarte mult comasarea alegerilor și lista comună.

Acum PNL-ul spune PSD-ului că e ciumă roșie, deși ei au mers la europarlamentare împreună pe liste cu ciuma roșie", a menționat analistul politic.

În plus, Chirieac a exprimat incertitudinea pe care o nutrește candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, în cazul în care acestea se mută în toamnă.

"În acest moment, dacă prezidențialele se mută mai la toamnă, eu nu știu dacă va candida sau nu Marcel Ciolacu. Problema este că, dacă PSD va susține un alt candidat și acel candidat va pierde, cine își va asuma răspunderea pentru decizia lor?

Responsabilitatea pentru o eventuală pierdere a alegerilor va fi decontată, în primul rând, de Marcel Ciolacu. Chestia asta că partidul nu o să bage de seamă e o poveste.

În România, și Băsescu, și Iohannis au forțat Constituția, refuzând să numească partidul care a obținut cel mai bun rezultat în alegeri să formeze guvernul. Ultima dată a făcut asta Iohannis, în 2020", a mai spus el.

Bogdan Chirieac a evitat să facă predicții pentru turul 2, dar a subliniat forța PSD-ului în această ecuație. El a considerat că negocierile ar putea prevesti ruperea coaliției, iar momentul acestei rupturi este crucial, cu posibilitatea ca Marcel Ciolacu să-și depună mandatul după 1 septembrie, după majorarea pensiilor.

"În turul 2 nu pot să fac deocamdată predicții, dar gândește-te că PSD-ul are 1600 de primari, are o mașinărie de partid uriașă.

Negocierile, în opinia mea, ar putea să fie preludiul ruperii coaliției, însă este important momentul ruperii coaliției. Ciolacu ar putea să-și depună mandatul după 1 septembrie, după majorarea de pensii pentru 3,5 milioane de români.

Se va numi un premier interimar. Deci nu va rămâne Marcel Ciolacu prizonier în Palatul Victoria. Premier interimar poate fi la fel de bine Cătălin Predoiu, vice-premier din partea PNL în momentul ăsta, care se conducă Guvernul", a mai spus analistul politic.

Niels Schnecker a vorbit despre noile creșteri ale accizelor, menționând că "mărirea accizelor va produce o creștere a prețurilor cu cel puțin 6%. Calculul meu provine din modul în care se va face acest lucru, adică 6%, creșterea la pompă, se va transmite în mod egal în economie. 6% plus cei 6% (ce avem acum) - ajungem la 12%, ceea ce înseamnă că creșterea de pensii pe care o vom avea din recalculare s-a dus".

Bogdan Chirieac s-a întrebat cum ar putea PSD-ul să obțină 38% în decembrie în contextul acestor majorări și inflației. Chirieac a subliniat că stabilitatea pe care România a avut-o în ultimii 3 ani este esențială și că actuala instabilitate politică va avea repercusiuni în toate domeniile, de la economie, la viața socială și internațională.

"Da, și mai e ceva, dacă din calculul matematic exact ți-a ieșit 6%, la raft vânzătorii vor pune 10% sau 15%, ca să-și facă marja. Da, nu te pot contrazice, te contrazic însă cu altceva, cum ar putea să ia PSD-ul în decembrie 38% pe acest fond de majorări, de inflație?

Memoria românilor nu e scurtă. E un pește care-și pierde memoria la fiecare 3 secunde. 3 luni de zile o mai ține în minte și poporul român ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, de unde au venit. Acest lucru foarte important, e o bază pe care România s-a dezvoltat în ultimii 3 ani - stabilitatea.

Deci în momentul ăsta, instabilitatea politică se va vedea în toate colțurile economiei, ale politicii, ale vieții sociale, ale vieții internaționale. Nu mai știi cu cine să vorbești. Până acum era foarte clar cu cine vorbeai la București: Iohannis nu vorbea, că era în vacanță, dar vorbeai cu Ciolacu și cu Ciucă. Vorbeai cu amândoi.

Era în regulă, se înțelegeau. Acum... Ciucă e într-o parte, Ciolacu e în altă parte", a conchis analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel