Analiză devastatoare în presa bulgară: De ce îi ia atât de mult Bulgariei să devină prosperă. Comparație cu România
Comparațiile procentuale România - Bulgaria nu-i sunt deloc favorabile țării vecine.
Publicaţia greacă Liberal preia analiza unui economist bulgar, Latchezar Bogdanov, care încearcă să răspundă la întrebarea "De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă?".
Bogdanov observă că, în mod tradiţional, Bulgaria este comparată cu România, dar concluziile nu sunt favorabile Bulgariei. În 2022, pe baza PIB-ului pe cap de locuitor România s-a situat imediat după Polonia, după ce a ajuns din urmă Portugalia şi Ungaria şi a depăşit cu mult Grecia şi Slovacia.
O altă ţară est-europeană, Lituania a înregistrat o performanţă economică încă şi mai bună astfel că pe termen lung din 2000 până în prezent, Lituania a reuşit să reducă decalajul faţă de media europeană cu 52 de puncte procentuale, România cu 51 şi Bulgaria cu doar 30 de puncte procentuale, mai remarcă analistul bulgar.
Marea diferenţă dintre Bulgaria şi ţările cu cele mai mari performanţe o reprezintă investiţiile, explică Bogdanov.
Astfel, în 2022 s-au înregistrat cu 107% mai multe investiţii reale în economia lituaniană faţă de 2010, în timp ce în România această diferenţă este de 57%, iar în Bulgaria a fost de -3%.
Analistul bulgar subliniază că investiţiile nu sunt un indicator abstract macroeconomic, ci o sursă de prosperitate, cu condiţia să producă bunuri şi servicii competitive care să fie vândute cu succes pe piaţă, citează RADOR.
Pentru economiile mai sărace şi mai mici, acest lucru înseamnă exporturi, mai spune Bogdanov, adăugând şi că marea piaţă comună europeană oferă cu precădere o oportunitate în acest sens. Astfel că în 2022, exporturile reale de bunuri şi servicii bulgare au fost cu 81% peste nivelul din 2010, în timp ce în România au fost de 139%, iar în Lituania de 151%, mai remarcă analistul bulgar citat de Liberal.gr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News