Data publicării:

Analist moldovean: Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Moldova
Moldova

Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești care oricând pot cădea pe teritoriul acestei țări, în condițiile în care Federația Rusă folosește tehnică militară veche, susține analistul Nicolae Negru.

El spune că în aceste condiții, în care statutul de neutralitate al Republicii Moldova a fost încălcat de Rusia, autoritățile de la Chișinău ar putea apela la România și NATO, ca în baza unui acord, să apere și spațiul aerian al Republicii Moldova care nu dispune de sisteme antiaeriene.

Fără un sistem de apărare antiaerian, Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești, vechi și fără precizie, care oricând pot cădea pe teritoriul țării, este de părere analistul politic Nicolae Negru. Riscul unor astfel de incidente este mare, atât timp cât continuă războiul în Ucraina.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Republicii Moldova. Noi ne considerăm, neutri dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, spune Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Un reprezentant al ambasadei Rusiei la Chişinău a fost declarat persona non grata şi va trebui să părăsească teritoriul republicii, a anunţat luni, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), după ce în dimineaţa zilei de luni o rachetă rusească a căzut în apropiere de un sat din nordul republicii.

Decizia MAEIE a fost comunicată în după-amiaza zilei de 31 octombrie ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vaşneţov, în timpul convocării acestuia la sediul ministerului.

MAEIE a subliniat în faţa ambasadorului rus că atacurile cu rachete asupra Ucrainei escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetăţenii Republicii Moldova resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului.

A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv ameninţări tot mai mari pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul MAEIE.

Luni dimineaţă, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localităţii Naslavcea din Republica Moldova, aflată la graniţa cu Ucraina. Nu au fost raportate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuinţe din Naslavcea au fost sparte, se arată într-un comunicat al MAI din Republica Moldova.

Autorităţile ucrainene au informat că luni dimineaţă a avut loc un atac rusesc cu drone asupra barajului Dnestrovsc 1, de pe teritoriul Ucrainei, la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean. Autorităţile ucrainene au anunţat că nu există pericol de inundaţii.

VEZI ȘI: 

Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu "arme de înaltă precizie", a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un "atac masiv" care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric, informează France Presse.

Forţele armate ruse "îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse", a declarat ministerul într-un comunicat.

Un "atac masiv" al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând "sute de localităţi" fără electricitate, aminteşte AFP.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, "au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră" asupra Ucrainei, "folosind avioane" din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia.

Resturile uneia dintre ele, doborâte de forţele de la Kievului, au căzut asupra unui sat din Republica Moldova la graniţa cu Ucraina, a anunţat Chişinăul, raportând pagube materiale, dar fără victime imediat.

Aceste noi lovituri masive au loc după ce Moscova a anunţat în weekend că îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vital pentru aprovizionarea alimentară mondială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel