Analgezicele, luate după extracţiile dentare, cresc riscul consumului de opioide
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Pentru adolescenţi şi tineri, extracţia măselelor de minte este un adevărat rit de trecere. Un nou studiu sugerează că riscurile acestei operaţii sunt sporite de amestecul de analgezice narcotice pe care pacienţii îl primesc după intervenţia chirurgicală, relatează miercuri dpa.

Studiul aduce dovezi pentru cât de rapid şi inocent se poate instala o potenţială dependenţă fatală de opioide. De asemenea, cercetarea subliniază importanţa regândirii de către medicii stomatologi a abordării tratamentului în cazul disconfortului postoperator al pacienţilor. Într-un grup de aproape 15.000 de persoane care au primit prima reţetă de analgezice opioide de la un dentist, cercetătorii au descoperit că circa 7% au ridicat o altă reţetă de opioide într-un interval cuprins între 90 şi 365 de zile. În anul care urmează intervenţiei chirurgicale stomatologice, aproape 6% dintre pacienţii care au primit reţetă pentru opioide au avut nevoie de asistenţă medicală, spitalizare sau o vizită la camera de gardă, un consult din partea unui medic sau o şedinţă de terapie cu un specialist în tratamentul dependenţelor, pe baza căruia a fost pus diagnosticul de dependenţă de opioide. Rata acestui diagnostic a fost de 10 ori mai mare decât în cazul unui alt grup de pacienţi care nu au primit reţetă pentru opioide. Ambele grupe au fost formate din pacienţi cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani şi toţi au beneficiat de tratament stomatologic în anul 2015. Cercetătorii au reuşit să monitorizeze apoi pacienţii pentru cel puţin un an.

Femeile, mai expuse decât bărbații

Prin comparaţie cu băieţii şi tinerii bărbaţi care au luat parte la studiu, fetele şi tinerele femei au avut o probabilitate mai mare de a continua să folosească analgezicele narcotice după extracţia măselelor de minte şi de a abuza de folosirea acestor substanţe. Reţeta tipică care poate declanşa astfel de urmări dezastruoase conţine un pachet de circa 20 de pilule de opioide narcotice precum OxyContin, Vicodin sau Percocet. Publicat săptămâna această în revista JAMA Internal Medicine, nou studiu vine în contextul în care criza opioidelor face 115 de victime în fiecare zi în Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel