Analgezicele ar fi mai puțin eficiente la femei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Analgezicele ar fi mai puțin eficiente la femei / Foto: Pixabay, de Robin Higgins
Analgezicele ar fi mai puțin eficiente la femei / Foto: Pixabay, de Robin Higgins
Analgezicele ar fi mai puțin eficiente la femei, potrivit experților.

Veste proastă pentru femei. Analgezicele ar fi mai puțin eficiente în cazul lor, potrivit experților. Organismele bărbaților și femeilor sunt diferite din punct de vedere fiziologic în mai multe privințe - de la nivelurile hormonale la procesele moleculare. Chiar dacă pot simți niveluri similare de durere, procesele biologice subiacente diferite înseamnă că același tratament poate să nu funcționeze la fel pentru amândoi, scrie Ziarul de Iași, citând Medical News Today.

De altfel, cercetătorii investighează de ceva vreme dacă bărbații și femeile răspund diferit la medicamentele pentru durere. Un studiu foarte mic din 1996, de exemplu, a constatat că femeile au reacționat mai mult decât bărbații după ce au primit medicamentul opiaceu pentazocină pentru dureri postoperatorii.

Mult mai recent, o revizuire din 2021 a remarcat că, deși dovezile sunt amestecate, unele studii au constatat că ibuprofenul tinde să reducă durerea la bărbați mai mult decât la femei. De asemenea, a raportat un studiu care a constatat că prednisonul, un tip de corticosteroid, a fost asociat cu mai multe efecte adverse intolerabile la participanții de sex feminin și că aceștia au fost mai puțin dispuși să accepte o creștere a dozei.

Explicațiile specialiștilor

Potrivit dr. Meera Kirpekar, profesor de anesteziologie, îngrijire perioperatorie și medicină a durerii de la NYU Langone, atacul de cord în cazul bărbaților și femeilor nu se manifestă la fel, motiv pentru care a concluzionat că există diferențe importante în privința semnalelor de durere în creier și măduva spinării.

"Bărbații și femeile nu au atacuri de cord în același mod, așa că de ce ar trebui ca orice altceva să fie la fel?”, a spus pentru MNT dr. Kirpekar, adăugând că până în urmă cu 6 ani, peste 80% dintre studiile privind durerea au implicat doar participanți de sex masculin, fie că a fost vorba de oameni sau de șobolani.

Teoriile durerii

Potrivit dr. Kirpekar spune că există trei explicații ce ar putea să stea în spatele răspunsurilor diferite la durere la bărbați și femei.

”Prima teorie se referă la estrogen, un hormon care controlează dezvoltarea uterului, a ovarelor, a sânilor și reglează menstruația. În funcție de locul în care este localizat acest estrogen și de cantitate, acesta poate fie să agraveze durerea, fie să o amelioreze.Testosteronul, care este hormonul implicat în dezvoltarea penisului, a testiculelor și a prostatei, poate atenua durerea. Și, de fapt, unii pacienți cu dureri cronice pot chiar să ia tratamente cu testosteron. Așadar, femeile pot avea dureri agravate din cauza nivelului lor ridicat de estrogen. Iar bărbații cu testosteron scăzut pot procesa durerea în mod similar cu femeile.”, a explicat dr. Kirpekar.

”A doua diferență constă în celulele imune numite microglia, care sunt, în esență, celulele imune ale creierului. Teoria este că blocarea microgliei blochează și durerea", a continuat specialistul.

”Ultima teorie implică ARN-ul, care este materialul genetic ce transportă mesajele în corpul nostru. Femeile au niveluri ridicate de ARN în fluxul sanguin în comparație cu bărbații", a  mai spus Kirpekar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel