ANAF, controale în toate domeniile de activitate începând de la jumătatea lunii martie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Mirela Calugareanu, presedinte ANAF
Mirela Calugareanu, presedinte ANAF
Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF, a anunțat că vor colabora cu Inspecţia Muncii pentru controale care vizează munca subdeclarată. ”Vizăm toate domeniile de activitate” a declarat ea. 

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunțat încă de la finalul lunii februarie că instituţia pe care o conduce va colabora cu Inspecţia Muncii pentru o serie de controale care vor viza munca subdeclarată, ca parte a unei ţinte asumate de România în PNRR.

Controalele vor începe în a doua parte a lunii martie 

”În PNRR ne-am propus să operaţionalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acţiuni împreună cu Ministerul Muncii, mai precis Inspecţia Muncii, un plan comun de acţiuni care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o ţintă în PNRR, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu Inspecţia Muncii deja avem într-o fază avansată avizarea şi semnarea acestui plan comun de acţiuni, care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie, deci contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă,  la care vom colabora cu colegii noştri de la Inspecţia Muncii. Nu vizăm un domeniu de activitate anume, ci vizăm toate domeniile de activitate în condiţiile în care constatăm că la contribuabil există un risc fiscal ridicat de conformare”, a declarat Mirela Călugăreanu în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe a PwC România. 

Din luna martie 2022 înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) a devenit  obligatorie pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Aceasta obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

Tot de la începutul lunii martie, s-a incriminat fapta constând în reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în termen de 60 de zile de la data scadentă a impozitelor și/sau a contribuțiilor cu reținere la sursă, pedeapsa prevazută fiind închisoarea de la 1 an la 5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel