• ANAF cere rețetele de prăjituri pentru a aplica taxa pe zahăr. Prof. Coșea: Nu se va ajunge nicăieri. Singurul lucru vizibil va fi creșterea prețurilor
Prof. Mircea Coșea consideră ”aberant” modul în care se încearcă impozitarea zahărului în România.
Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a comentat decizia de taxare a zahărului, care a fost susținută în spațiul public ca măsură de reducere a consumului abuziv de zahăr, dar despre care spune că în România va avea efectul opus celui așteptat.
De la 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%.
În plus, susține specialistul, a cere rețetele de prăjituri pentru a putea taxa zahărul, așa cum a afirmat prof. Bogdan Glăvan, nu arată decât modul aberant în care cei care guvernează gândesc anumite măsuri cu impact asupra mediului economico-social.
Citește și: ANAF ar putea cere rețetele de prăjituri pentru a taxa zahărul. Bogdan Glăvan: E o întreagă nebunie
”Este o complicație la care noi suntem artiști. Cei care guvernează se complică în asemenea fel încât aplicarea are până la urmă rezultate negative, nu pozitive.
Sigur, în toată lumea există măsuri pentru preîntâmpinarea abuzului de consum de zahăr, dar nu în acest fel.
Noi punem întotdeauna căruța înaintea boilor, vrem să facem niște lucruri fără să fim pregătiți, nu punem în primul plan interesul celor care produc valoare, îi impozităm și încercăm să le luăm cât mai mult din munca pe care o duc, deci este contra-productiv.
Nu se va ajunge nicăieri până la urmă. Singurul lucru care va fi vizibil, în magazine, va fi creșterea costurilor și prețurilor la băuturi carbogazoase, acolo este o problemă mai simplu de rezolvat, pentru că rețeta este cunoscută”, a declarat prof. Mircea Coșea, analist economic, la Realitatea Plus.
Mircea Coșea: ”Este aberant. Măsurile au caracter de bumerang”
”Mai este încă ceva care trebuie luat în calcul, noi impozităm un produs pe care îl importăm, în proporție de 90%. Zahărul în România este impozitat în proporție de 90%, ceea ce face și mai grea reintrarea în producția românească a acestui produs.
Este aberant, să vezi lipsa de profesionalism a celor care iau astfel de măsuri și care au, repet, caracter de bumerang. Până la urmă fac mai mult rău decât bine”, a mai spus prof. Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News