Ana Maria Popescu, fostă campioană olimpică la scrimă, vede oportunitatea din scandalul de dopaj al Simonei Halep: Un moment bun să începem
Ana Maria Popescu, fostă campioană mondială, europeană şi olimpică la scrimă, vede o oportunitate în scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep.
"Vestea bineînţeles că vine ca un şoc... pe mine efectiv m-au trecut fiorii când am citit pentru că întreaga mea carieră de asta mi-a fost cel mai frică, de doping. Nu mi-a fost frică de accidentări.
Chiar şi acum, când ştiu că nu mă mai caută nimeni (n.r. - ofiţerii antidoping) pur şi simplu mă uit de două ori dacă sticla de apă e sigilată înainte să beau din ea. Iar primul meu gând când m-am retras din activitate nu a fost să-mi iau echipamentul să merg la sală, ci să anunţ WADA unde sunt ca să vină pentru un eventual test.
De asta spun că rămâi cu nişte lucruri şi sper ca Simona Halep să iasă mai puternică din această poveste. Pentru că eu nu o văd pe Simona capabilă să ia cu bună ştiinţă ceva. Să ne aducem aminte că ea nu a participat la Jocurile de la Rio pentru că îi era teamă de acel virus (n.r. - virusul Zika)... şi atunci cum să bagi nişte chimicale în tine cu bună ştiinţă? Pentru că am citit toţi ce efecte adverse pot avea", a spus Ana-Maria Popescu pentru Agerpres.
"E un moment bun să începem"
"Eu chiar îi rog şi îi îndemn pe toţi sportivii să îi deranjeze pe cei de la Agenţia Naţională Anti-Doping. Eu cât am fost sportivă nici nu conta ora la care îi deranjam. Aveam senzaţia că ei sunt singurii oameni care pot spune 'Da' sau 'Nu'.
De aceea cred că e un moment bun să începem să facem din ce în ce mai multe seminarii şi cursuri pentru sportivi pe această temă, începând cu categoriile mici de vârstă. Ca să nu ajungi să fii sportiv senior şi să nu ştii cu ce se mânâncă. Deci cei de la cluburi, federaţiile şi ANAD trebuie să fie mai activi în zona aceasta", a explicat Ana-Maria Popescu.
Judecător TAS: Cazul Simonei Halep, complet diferit de cel al Mariei Sharapova. Nu putem compara
Cel care face afirmaţia este Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
"Vor fi două înfățișări, pentru că în conformitate cu regulamentele Federației de Tenis, noi acum suntem în etapa a 2-a în care sportivul poate contesta în fața Sports Revolution, care de fapt este tot un soi de tribunal independent, cu toate că el este organizat sub forma unei neorganizații guvernamentale, este un ONG independent.
Prima contestație va veni la Sports Revolution, în care va contesta decizia de suspendare și după care dacă nu este mulțumită, ea poate să facă apel la TASS și acolo are din nou posibilitatea să aleagă un arbitru și să se judece.Deci vor fi două etape de judecată, odată la Sports Revolution și odată în tribunalul pentru arbitraj sportiv. Alte probe nu vor mai fi recoltate, sunt doar proba A și B care au fost analizate deja, deci din acest punct nu o să se mai întâmple nimic.
Avem doar buletinele de analiză și suntem doar în etapa procedurală de mers în fața unui tribunal și de a încerca să-ți dovedești nevinovăția. Nu vom avea un verdict mai devreme de un an și asta doar dacă sportiva va cere o procedură rapidă de contestare(expedite arbitration) a rezultatului WADA.
Știți cum este și cu procedura asta, sportivul o cere și trebuie văzut dacă se aprobă sau nu. În perioada asta poate juca doar la turnee demonstrative, dar atât. Sunt mai multe interdicții cu privire la ce poate să facă sau ce nu poate să facă, dar în principal nu poate juca meciuri oficiale și asta este el mai important. Cazul Simonei e cu totul diferit față de cel al Sarapovei, nu trebuie sa le comparăm. Rusoaica a folosit o substanță aflată pe lista de tranziție a celor interzise, pe când Simona e acuzată pentru dopaj cu o substanță interzisă de mai multi ani”, a spus Cristian Jura la Radio Sport Total FM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News