Data publicării:

Ana Măiță, mama a doi copii pe care i-a născut acasă, mesaj în cazul nașterii de pe asfalt: Poate acum se schimbă legea

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ana Maiță
Ana Maiță
Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru mame", a avut o reacție în cazul femeii care a născut pe asfalt în România anului 2023.

Ana Măiță, mama a doi copii pe care i-a născut acasă, a spus că dacă am fi avut moașe la acel spital, situația din Urziceni ar fi avut alt deznodământ.

„În România spitalelor cu medici insuficienți statul se încăpățânează să nu capaciteze, așa cum prevede legea, MOAȘELE că să își înființeze cabinete individuale și să poată acorda îngrijire femeilor inclusiv la naștere. În ciuda legislației internaționale și naționale, în ciuda recomandărilor OMS și UNICEF, statul român, de cel puțin 15 ani, pur și simplu refuză româncelor accesul la îngrijirea moașelor în timpul sarcinii și nașterii. Și cea mai mare nevoie de această îngrijire acordată de moașe este exact în localități precum Urziceni și alte comunități rurale, unde spitalul e doar o formă fără fond”, a zis Ana Măiță.

VEZI ȘI: Personajul-cheie care lipsește în cazul femeii care a născut, pe trotuar, la Urziceni - https://www.dcnews.ro/personajul-cheie-care-lipseste-in-cazul-femeii-care-a-nascut-pe-trotuar-la-urziceni_924832.html

„Apropos de scena cu tânăra mama care a nascut întinsă pe asfalt, neprimita de Spitalul de la Urziceni, proaspăt renovat dar cronic lipsit de medici, trei lucruri vreau să spun, așa pentru perspectivă:

Acum aproape 16 ani, pe când mă prezentasem la materniatatea de proximitate cu primul meu copil, născut acasă, ca să îmi elibereze certificatul constatator al nașterii, medicii de acolo m-au certat, mi-au vorbit de sus și mi-au spus că nu îmi dau niciun certificat decât dacă mă internez și accept un chiuretaj preventiv. Am refuzat și pe când semnam refuzul în nu mai puțîn de 5 exemplare, stând în picioare cu foile sprijinite de un perete, sub privirea dezgustată a șefului de secție, pe lângă noi trece o gravidă ținută de subsoare de doi brancardieri, urlând strașnic că naște... o tărău pe scări în sus, că sala de naștere era la etaj, parterul fiind în plin proces de renovare. Medicul se uită lung la ea și zice resemnat "Asta naște pe scări.... Și pe scări a nascut deși brancardierii o rugau să se mai țină un pic.

A două chestie pe care vreau să o spun este legată de al doilea meu copil, născut tot acasă, în mai puțin de 7 minute, de la prima până la a treia (și ultima) contracție pentru că da, cateoadata nașterea se petrece precipitat și de naștere nu știu cum să va zic, dar chiar nu poți să te ții! Când iese, IESE. Câteodată nu ajungi la spital și asta nu e o știre, e pur și simplu fiziologie!

Legat de motivul pentru care gravida nu a fost primită de spitalul din Urziceni, nu pot să zic decât că înțeleg că nu aveau gardă de specialitate și erau obligați de lege să o trimită undeva unde există obstetrician și neonatolog dar tot mai bine o puneau pe un pat să aștepte acolo ambulanța și stăteau lângă ea decât să o lase să plece pe stradă. Pun pariu că acum regretă că nu au făcut acest gest simplu, logic și omenos în loc să respecte scorțos, la litera, regulamentele.

A treia chestie pe care vreau să o spun, și poate cea mai importantă, este că în România spitalelor cu medici insuficienți statul se încăpățânează să nu capaciteze, așa cum prevede legea, MOAȘELE că să își înființeze cabinete individuale și să poată acorda îngrijire femeilor inclusiv la naștere. În ciuda legislației internaționale și naționale, în ciuda recomandărilor OMS și UNICEF, statul român, de cel puțin 15 ani, pur și simplu refuză româncelor accesul la îngrijirea moașelor în timpul sarcinii și nașterii. Și cea mai mare nevoie de această îngrijire acordată de moașe este exact în localități precum Urziceni și alte comunități rurale, unde spitalul e doar o formă fără fond.

Nu era mai bine dacă această tânără mamă ar fi născut pe un pat curat alături de o moașă decât pe asfalt alături de un ambulanțier? Era mai bine și poate acum, în sfârșit, Ministerul Sănătății va face modificările necesare în lege că să avem și noi în România îngrijire completă din partea moașelor.

PS - pe subiectul nașterii acasă, nu faceți ca mine pentru că 1. încă nu avem un sistem reglementat de asistență medicală a nașterii la domiciliu și de transfer de urgență la spital în caz de complicații. 2. eu am avut pregătire și monitorizare medicală până în ultimul moment și plan de transfer de urgență la spitalul de peste drum 3. nu mă înțelegeți greșit, dar eu cu adevărat sunt mai specială din punct de vedere fizic pe plan reproductiv. Dacă mă vedeți, veți înțelege exact ce vreau să spun”, a scris Ana Măiță pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel