Ana Cătăuţă: Aud des întrebarea de ce susţinem Ucraina. Ăsta e un motiv suficient/ Tudor Curtifan: Există o unitate şi e cel mai mare câştig
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Ana Cătăuţă, deputat, vicepreședinte al Grupului PRO-America din Parlamentul României și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a explicat de ce România trebuie să susţină în continuare Ucraina. 

"Cum vedeţi acest un an şi o lună de conflict? Multă lume nu şi-ar fi imaginat că va dura atât, dar Ucraina a rezistat, şi datorită unui sprijin etapizat primit din partea NATO, dar şi din partea SUA direct şi a statelor membre UE. Eu mă gândeam de multe ori că şi acest sprijin a fost forţat de rezistenţa Ucrainei. Pentru că altfel sunt multe state care aşteaptă să se întoarcă la business as usual şi au fost forţate de rezistenţa Ucrainei. Există o unitate şi ăsta e cel mai mare câştig!", a spus Tudor Curtifan. 

"Chiar există o unitate şi e o unitate de monolit, aş putea spune, chiar dacă uneori unii vecini de-ai noştri dau senzaţia că joacă la mai multe capete. Dar în ceea ce priveşte deciziile importante, şi la NATO şi în UE, există un consens. Nu ştiu dacă au fost neapărat forţate aceste state, dar m-aş uita, spre exemplu la exemplul Germaniei. De-a lungul vremii, au fost relaţii bilaterale economice între cele două state, Germania depinzând de gazul rusesc. Dar când a fost vorba de a fi puse la îndoială valorile europene şi dorinţa noastră de a avea o cooperare, lucrurile s-au schimbat. 

După invadarea Crimeii, nu a fost o întoarcere din partea statelor occidentale împotriva Rusiei, mai ales din punct de vedere economic. Această întoarcere a fost după ce s-a depăşit linia roşie, adică pe 24 februarie 2022, când a fost invadată Ucraina cu arme şi rachete. Pe de o parte, a fost o dorinţă de a păstra valorile occidentale şi de a nu lăsa o ţară cu tendinţe imperialiste să schimbe modul în care funcţionează lucrurile, dar a fost şi o formă de recunoaştere a vitejiei celor din Ucraina.

Orice părere am avea la nivel personal despre ei, au dat o dovadă incredibilă de curaj şi de inteligenţă şi nu ai cum să nu sprijini o astfel de luptă. Alternativa este Federaţia Rusă la graniţă, pe 670 km. E înfiorător! Mai aud în spaţiul public că de ce sprijinim Ucraina. Cred că precauţia de a nu avea Rusia la graniţa noastră e un motiv suficient de bun", a replicat Ana Cătăuţă, deputat PSD, la interviurile Defense România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel