Ana Blandiana își lansează volumul de poezie "Speranță sub un soare gri"
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Ana Blandiana, volum poezii
Ana Blandiana, volum poezii
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Keshev LeShira și Uniunea Scriitorilor Israelieni, vă invită în zilele de 6 și 8 iunie 2017 la evenimentele dedicate lansării în Israel a volumului de poezii și studiu critic ”Speranță sub un soare gri” de Ana Blandiana.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Keshev LeShira și Uniunea Scriitorilor Israelieni, vă invită în zilele de 6 și 8 iunie 2017 la evenimentele dedicate lansării în Israel a volumului de poezii și studiu critic ”Speranță sub un soare gri” de Ana Blandiana, în traducerea prof. Moshe Itzhaki, publicat de editura Keshev LeShira din Tel Aviv

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, Ana Blandiana va participa la cele două evenimente din program, care vor avea loc la Tivon și la sediul institutului, și va susține și lecturi de poezie în limba română.

Programul evenimentelor:

Marți, 6 iunie 2017, ora 19:00, Librăria ”Karon Hasfarim” din Tivon: Lansarea volumului ”Speranță sub un soare gri” și vernisajul expoziției de ilustrații ”Țara mea natală A4” de Noa Levin-Harif, inspirată de poeziile Anei Blandiana

Moderator: Rafi Weichert, Editura Keshev LeShira

Introducere și lectură de poezie: Ana Blandiana

Participanți: Moshe Itzhaki, traducător, Oded Peled, Anat Sharon-Blaise, Paul Farkaș, Noa Levin-Harif, Tzvika Shternfeld.

Fragmente muzicale interpretate de Ron Gerson

Joi, 8 iunie 2017, ora 19:00, sediul ICR Tel Aviv: Lansarea volumului ”Speranță sub un soare gri” de Ana Blandiana

Moderator: Rafi Weichert, Editura Keshev LeShira

Introducere și lectură de poezie: Ana Blandiana

Participanți: Rachel Halfi, Roni Somek, Riri Silvia Manor, Avichai Kimhi, Paul Farkas

Shlomo Aviou, Amir Or

 

Volumul ”Speranță sub un soare gri” a fost tradus în limba ebraică de prof.univ.dr. Moshe Itzhaki și dr. Paul Farkaș și este structurat în trei părți: prima parte cuprinde un studiu critic asupra poeziei Anei Blandiana realizat de prof.univ.dr. Moshe Itzhaki, partea a doua include un număr de aproximativ 150 poezii alese dintr-o perioadă care cuprinde 50 de ani de activitate a poetei române, între 1960-2010, iar în final un interviu cu Ana Blandiana, realizat de prof.univ.dr. Moshe Itzhaki și dr. Paul Farkaș. Cartea a fost publicată de către Editura Keshev le Shira în cursul lunii aprilie a acestui an. Titlul cărții este inspirat din poezia Anei Blandiana, ”Gara de Nord”.

Născută în 1942, la Timișoara, Ana Blandiana a debutat ca poetă în anul 1954 în reviste de tineret, apoi în "Tribuna" (1959) și în antologia "30 de poeți tineri".  După debutul editorial cu placheta "Persoana întâia plural" (1964), s-a impus printre poeții cei mai reprezentativi ai epocii, publicând "Călcâiul vulnerabil" (1966) și "A treia taină" (1969, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor). A continuat cu alte cărți de poezie: "Cincizeci de poeme" (1970), "Somnul din somn" (1977), "Ochiul de greier" (1981), "Ora de nisip" (1983), "Stea de pradă" (1985), "Arhitectura valurilor" (1990), "La cules de îngeri" (1998), "Soarele de apoi" (2000, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie), "Refluxul sensurilor" (2004). A scris versuri și pentru copii: "Întâmplări din grădina mea" (1980), "Întâmplări fără Arpagic pentru cititorul cel mic" (1991), "Cartea albă a lui Arpagic" (1998, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii).

A semnat tablete, eseuri, însemnări de călătorie, adunate în volumele "Calitatea de martor" (1970), "Eu scriu, tu scrii, el, ea scrie" (1976), "Cea mai frumoasă dintre lumile posibile" (1978), "Coridoare de oglinzi" (1984), "Autoportret cu palimpsest" (1986), "Ghicitul în mulțimi", "Geniul de a fi" (1998), "Cine sunt eu?" (2001). A publicat, în colaborare cu soțul său, Romulus Rusan, cărți de interviuri cu personalități ale culturii românești: "Convorbiri subiective" (1972), "O discuție la Masa Tăcerii" (1977).

Abordând și proza fantastică, a scris "Cele patru anotimpuri" (1977, 2001) și "Proiecte de trecut" (1982) — ambele volume apărând sub titlul "Orașul topit și alte povestiri fantastice" în 2004. În 1992 i-a apărut romanul "Sertarul cu aplauze", care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului și a criticii (următoarele ediții 1998, 2002, 2004), iar în 1994, volumul de nuvele "Imitație de coșmar".

În afara volumelor de poezie traduse în foarte multe limbi, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste și antologii din Anglia, SUA, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania.

Este fondatoare și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet.

Este președintele PEN Clubul Român și al Comisiei de Onoare a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei de poezie "Stephane Mallarmé" (din 1997) și al Academiei Mondiale de Poezie, primul scriitor român ales membru al Academiei Europene de Poezie (din martie 1999).

Deține numeroase premii literare, printre care: Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București (1980), Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române (1970), Premiul internațional "Gottfried von Herder" (1982, Viena), Premiul Național de Poezie (1997), Premiul revistei "Luceafărul" (1998), Premiul "Opera Omnia" (2001), Premiul Internațional "Vilenica" (2002), Premiul revistei "Poesis" (2003), Premiul internațional "Giuseppe Acerbi" și Premiul internațional Camaiore (Italia), Marele Premiu al Festivalului Internațional "Lucian Blaga", ediția a XXVII-a (2007).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel