Ana Birchall dă de pământ cu decizia CJUE: Cinică! Creează un precedent extrem de periculos
Ana Birchall, deputat PSD și președinte al Comisiei pentru afaceri europene, subliniază că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este extrem de periculoasă.
"Recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, conform căreia directiva Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienților este legală, nu numai că este cinică prin prisma argumentului cu ajutorul de stat, dar creează un precedent extrem, extrem de periculos. Probabil că vor fi cazuri care se vor câștigă la CEDO!", a precizat Ana Birchall.
Banii deponenților, confiscați și transformați în acțiuni
Deputata PSD a continuat: "Este indamisibil ca banii deponenților să poată fi confiscați, acest demers fiind un atac la adresa dreptului de proprietate garantat de orice Constituție din lume. Când o bancă decide să investească, asumându-și anumite riscuri care ar putea chiar să o ducă la un risc de solvabilitate, de faliment, cred că este normal ca astfel de investiții să fie făcute exclusiv din și pe banii acționarilor, nu din banii deponenților! Nu cred că un deponent atunci când își deschide un cont la o bancă îl deschide cu scopul de a deveni acționar la acea bancă prin transformarea peste noapte a sumelor depuse în actiuni la banca respectivă sau același deponent să plătească pagube produse de riscurile luate de un management defectuos care produc pierderi uriașe în timp ce, în cele mai multe cazuri, același management se bucură de salarii și prime consistente!".
Ce rol trebuie să joace o bancă
"Același argument este valabil și pentru riscurile asumate de o bancă atunci când acorda credite care încă din momentul acordării au un risc extrem de mare să se transforme în credite neperformante. Și astfel ajungem la vechea și interminabila discuție "too big to fail"! Poate că este momentul să avem o discuție serioasă, profesionistă, fără patimă, despre rolul pe care o bancă trebuie să îl aibă: rolul de bancă comercială în sensul tradițional sau un rol de bancă de investiții!? Având în vedere această decizie a Curtii de Justiție a Uniunii Europene, cred că este datoria Băncii Naționale a României, a autorităților române, să asigure un mediu echilibrat în sistemul bancar de la noi pentru a se evita situații în care bănci cu acționariat majoritar străin să fie salvate de la faliment pe banii românilor!", a conchis Ana Birchall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News