AN ȘCOLAR 2020 - 2021. SCENARIU BOMBĂ despre Guvernul Orban
Oana Florea, deputat PSD, vine cu o teorie bombă despre Guvernul Orban: ”urmează un nou tip de afacere”!
”Mai avem doar o lună până la inceperea anului școlar și Guvernul PNL încă dezbate și teoretizează despre cum s-ar putea desfășura acest proces extrem de important pentru dezvoltarea copiilor noștri. Nu contează că avem dedicat acestui domeniu un întreg minister cu mii de angajați, așa cum nu pare să aibă importanță că pandemia este printre noi de șase luni, premierul Orban ne povestește senin că ei încă fac ”evaluări”.
Trei scenarii
Deocamdată, ne-au anunțat că s-au oprit la trei ”scenarii”, pe care le-au lăsat la latitudinea autorităților locale. Primul scenariu prevede școală normală, al doilea școală mixtă, al treilea școală online. Între timp, Ludovic Orban este preocupat de evoluția licitației pentru laptopuri și tablete, iar Ministerul Sănătății ”lucrează la normele sanitare care vor trebui îndeplinite”. Numai că, totul sună a teorie pompoasă, fără nicio legătură cu realitatea. Sunt școli care au grupuri sanitare în curte, care nu au nici măcar săpun la baie. Despre ce igienă vorbim? Școlile trebuie igienizate și dotate cu dezinfectanți și măști.
Să ne uităm puțin la scenariul unu, școala normală
Vorbim despre 30 de copii înghesuiți în câte o clasă, în condițiile în care guvernanții anunță o evoluție ascendentă a cazurilor. Mai mult, înțelegem că până în septembrie putem avea chiar și 2000 de cazuri noi pe zi. Cerem oamenilor să păstreze distanța și să poarte măști chiar și în aer liber. Populatia este amenințată cu o nouă stare de urgență și se carantinează localități întregi. Cu toate acestea dorim să înghesuim zeci de copii în clase! În primăvară, cu mult mai puține cazuri, am ținut copiii acasă. Acum, când masca este obligatorie chiar și în spații deschise, dorim să ținem copiii țintuiți în bănci și timp de 6-7 ore să stea cu masca pe față. Ceva nu se leagă în toată strategia liberalilor! În pauze cine poate supraveghea sute de copii care ies pe coridoare să nu interacționeze unii cu alții și să respecte distanțarea recomandată? Ori numărul de cazuri e un fake news, ori Guvernul PNL dorește să înceapă o imunizare mascată cu copiii noștri.
Scenariul doi
Scenariul al doilea ne spune că, în zonele de ”risc mediu”, copiii ar trebui să meargă la școală cu rândul, adica doar jumătate din clasă, pe când cealaltă jumătate ar trebui să se uite la ceilalți de acasă, de pe tabletă. Desigur, acest scenariu este valabil pentru cine are conexiune la internet și tabletă. Dar să ne gândim că sunt copii care nu au nici măcar curent electric acasă, aceștia nu sunt și ei în grija guvernului liberal? Prin asta crede Ludovic Orban că protejează copiii din acele localități? Expunerea la infectare a doar jumătate din clasă se numește ”prevenție liberală”? Și cum și prin ce mijloace este filmată ora de curs și tabla astfel încat să se vadă lecția predată?
Scenariul trei
Scenariul trei, cel cu școala online, ar fi alegerea firească, măcar pentru acest an, dacă situația din țară este așa de gravă cum o arată comunicările oficiale și măsurile drastice impuse de guvernanți. În acest caz, copiii ar trebui să aibe acces la internet și tabletă. Or, dacă sunt mai mulți școlari în familie și o singură tabletă, deja este o problemă. Profesorii, în special cei de vârsta a treia, nu sunt toți familiarizați cu online-ul.
Ministerul Educatiei nu reușește să adopte un set de norme și măsuri, un ghid atât de necesar autorităților locale și directorilor de școli. Nu se știe cum se vor desfășura cursurile, cum se va facilita accesul în școli, daca există suficient personal pentru a face zilnic igienizare etc. Practic, totul este o nebuloasă. Numai că vorbim de copii, de faptul că au dreptul la educație, că fiecare an școlar este important pentru dezvoltarea lor și pe termen lung pentru viitorul țării noastre. În același timp, sănătatea este pe primul loc. Cu atât mai mult cu cât de la un singur copil se poate îmbolnăvi o familie întreagă sau o clasă întreagă.
Mă întreb, atunci, de ce aruncă pe piață Guvernul PNL toate aceste idei în totală contradicție cu logica pedagogică și realitatea evoluției pandemiei? Probabil că, după tunurile cu măști și dezinfectanți constatate de Curtea de Conturi, urmeaza un nou tip de afacere pe banii statului: tablete pentru elevi și laptopuri pentru profesori. Și, probabil, pentru PNL asta e tot ce contează!”, a spus Oana Florea, deputat PSD.
Acest articol reprezintă o opinie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News