Data publicării:

An de foc pentru fermieri. Peste 1 milion de hectare au fost afectate de secetă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că sunt peste 1 milion de hectare afectate de secetă. Atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară au avut de suferit enorm în acest an.

Alegeri prezidentiale 2024

România a fost extrem de afectată de schimbările de climă. Suprafața totală afectată de secetă comunicată până luni este de 1.089.272 hectare, în 37 de județe și municipiul București, informează, conform Agerpres.

Peste 1 milion de hectare au fost afectate de secetă

Principalele culturi de toamnă afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha și rapiță – 26.805 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumb. Au fost afectate 482.287 hectare de porumb, 242.223 hectare de floarea soarelui, 39.473 hectare de soia și 46.164 hectare de plante furajere.

Au raportat culturi afectate de secetă zeci de județe. Este vorba despre: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și municipiul București.

Conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, documentele privind constatarea pagubelor din teren se depun până pe 15 noiembrie 2022, urmând ca ulterior să fie analizate posibilitățile de sprijin.

„(…) Până pe 15 noiembrie ei trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafața (afectată de secetă n.r.) și în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aștept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren.

După 15 noiembrie se încheie acest proces de evaluare foarte laborios și extrem de greoi din punct de vedere al constatării la fața locului, pentru că sunt suprafețe diverse, la distanțe diferite, în parcele diferite, la producători diferiți, iar această activitate se va concretiza în întocmirea proceselor verbale și în momentul în care se încheie vom calcula și vom analiza care sunt posibilitățile și cum vom putea interveni în acest sens”, a precizat Petre Daea, în data de 8 octombrie.

Ministrul a mai explicat și că sprijinul financiar va trebui notificat la Comisia Europeană, pentru că este considerat ajutor de stat. „Banii vor fi dați după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie, a mai susținut ministrul.

Sumele reprezentând grant financiar care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulţirea cuantumului maxim al grantului financiar unitar menţionat cu gradul de afectare prevăzut în procesul - verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi cu suprafaţa calamitată prevăzută în procesul - verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate, iar rezultatul obţinut se împarte la o sută, s-a comunicat oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel